Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2011

Έχασαν κιλά,... με τη «δίαιτα της φαντασίας»


Ανατροπή στην επικρατούσα άποψη ότι «όσο περισσότερο σκέφτεται κάποιος το φαγητό, τόσο πιο πολύ τρώει», φέρνει μία νέα επιστημονική έρευνα, που θα μπορούσε να ονομαστεί «δίαιτα της φαντασίας».
Ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια πειραματικής ψυχολογίας, Κάρεϊ Μόργουετζ, από το Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, ζήτησαν από 300 εθελοντές να φανταστούν ότι τρώνε ζαχαρωτά ή κομμάτια τυριού.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν πόσο φαγητό στην πραγματικότητα έφαγαν οι εθελοντές, αφού προηγουμένως είχαν κάνει αυτή την άσκηση. Αποδείχτηκε ότι όσοι είχαν φανταστεί ότι τρώνε, έφαγαν μετά μέχρι και 50% λιγότερο φαγητό από όσους δεν είχαν πριν φανταστεί ότι τρώνε.
Μάλιστα, όσο πιο πολύ είχαν φανταστεί ότι τρώνε, τόσο πιο αποτελεσματική ήταν η μέθοδος. Όσοι έκαναν την άσκηση φαντασίας σε τακτική βάση, είχαν λιγότερη όρεξη και έτρωγαν λιγότερο σε σχέση με όσους έκαναν την ίδια άσκηση λίγες φορές.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανάλογα αποτελέσματα, με τη βοήθεια της φαντασίας, μπορεί να υπάρξουν, εκτός από το φαγητό και σε άλλες καταστάσεις, όπως τα τσιγάρα και τα ναρκωτικά.
Η επιτυχία της νοητικής δίαιτας βασίζεται σε ένα βασικό «τρικ»: να φαντάζεται κάποιος όσο γίνεται πιο ζωντανά ότι τρώει από την αρχή έως το τέλος το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό και να μην αρκείται απλώς σε μια γρήγορη σκέψη που εύκολα σβήνει από το νου.
Όπως είπε η Μόργουετζ, αποτελεί «θεμελιωδώς λανθασμένη στρατηγική να προσπαθεί κάποιος να κάνει δίαιτα καταπιέζοντας τις σκέψεις του για το φαγητό.
Αντίθετα, πρέπει να δίνει διεξόδους σε αυτές τις επιθυμίες, αλλά στη σκέψη του και με όσο γίνεται πιο ρεαλιστικό τρόπο, πράγμα που λειτουργεί ως υποκατάστατο για την τροφή με... σάρκα και οστά».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...