Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

Η BAE Systems,... «κόβει» 3.000 θέσεις εργασίας


Η BAE Systems «κόβει» 3.000 θέσεις εργασίας 

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία επικαλείται τις μικρότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της άμυνας, η BAE Systems, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει κατά 3.000 το εργατικό της δυναμικό στη Βρετανία, επικαλούμενη τις μικρότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, που σήμαναν την μείωση των παραγγελιών για τα μαχητικά αεροσκάφη που κατασκευάζει.

Η εταιρεία, η μεγαλύτερη βιομηχανία της Βρετανίας, ανέφερε ότι οι τέσσερις χώρες-εταίροι στο πρόγραμμα του μαχητικού Eurofighter Typhoon -η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία- επιβραδύνουν το ρυθμό παραγωγής στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μειώσουν τις πιέσεις που δέχονται οι προϋπολογισμοί τους και αυτό σημαίνει την μείωση του φόρτου εργασίας σε πολλά εργοστάσιά της.

Η BAE κατασκευάζει το Typhoon μαζί με την ευρωπαϊκή EADS και την ιταλική Finmeccanica.

Η εταιρεία «οφείλει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της BAE Systems, Ιαν Κινγκ, σύμφωνα με ανακοινωθέν της. «Οι πελάτες μας αντιμετωπίζουν μια τεράστια πίεση στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους», εξήγησε ο Κινγκ.

Οι κατασκευάστριες όπλων διεθνώς ετοιμάζονται για περαιτέρω περικοπές των αμυντικών προϋπολογισμών, εν μέρει εξαιτίας της συμφωνίας για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων παγκοσμίως.

«Η πίεση στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σημαίνει ότι η προβλεπόμενη αύξηση του ρυθμού παραγωγής του [μαχητικού αεροσκάφους] F-35 θα είναι βραδύτερη από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά, και πάλι πλήττοντας τον αναμενόμενο φόρτο εργασίας μας» αναφέρει η εταιρεία.

Οι μειώσεις των θέσεων εργασίας στη Βρετανία αποτελούν πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Συντηρητικούς, που προσπαθεί να επιτύχει μια νέα ισορροπία στην οικονομία, μειώνοντας την υπερβολική εξάρτηση από τις θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ανεργία στη Βρετανία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, φθάνοντας το 7,9% του ενεργού εργατικού δυναμικού. Επικριτές της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον λένε ότι το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προωθεί, στραγγαλίζει την ανάπτυξη και δημιουργεί τον κίνδυνο η χώρα να εισέλθει σε νέα ύφεση.

Το συνδικάτο Unite, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της BAE, ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί για να αποτρέψει τις απολύσεις. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάθεται άπραγη και να επιτρέπει αυτές οι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης να εξαφανίζονται», ανέφερε.

Οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να γίνουν σε δύο εργοστάσια της εταιρίας στη βόρεια Αγγλία, στο Γουόρτον, στο Λάνκασιρ, στο Πρέστον (843), στο Σάμλσμπερι (565) και στο Μπράου, στο Ιστ Γιόρκσαϊρ (899). Η εταιρία ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το τελευταίο εργοστάσιο.

Η BAE Systems, η οποία έχει ήδη απολύσει περίπου 15.000 εργαζόμενους διεθνώς τα τελευταία δύο χρόνια, ανακοίνωσε μείωση των προ φόρων κερδών της το πρώτο εξάμηνο εφέτος τον Ιούλιο.

Η Βρετανία μείωσε τον προϋπολογισμό της για την άμυνα κατά 8% πέρυσι, πλήττοντας τα έσοδα της επιχείρησης, το εν πέμπτο των οποίων προέρχεται από τη χώρα.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...