Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

Εργάζονται μέχρι θανάτου,... οι εργαζόμενοι της Apple;

Η ακτιβιστική οργάνωση SACOM προσπαθεί με διάφορες καμπάνιες να πείσει τους καταναλωτές για το κοινωνικό κόστος πίσω από τα προϊόντα της Apple.

Η ιστορία των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών δεν είναι πάντα «ρόδινη» όπως αρκετοί θέλουν να πιστεύουν. Η Αpple του Steve Jobs με τις «ναυαρχίδες» των iPod, του iPhone και του iPad έχει περισσότερα χρηματικά αποθέματα απ’ ότι το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου η εταιρεία καταπατά εργασιακά δικαιώματα – τελευταία μάλιστα κατηγορείται για εργασιακές συνθήκες που έχουν οδηγήσει ανθρώπους στον θάνατο.
Όπως έχει αναδείξει η SACOM, μια ακτιβιστική οργάνωση από φοιτητές και ακαδημαϊκούς εναντίον
αρνητικών εταιρικών πρακτικών, οι κυριότερες εργασιακές παραβιάσεις συμβαίνουν στους κύριους προμηθευτές της Apple, την Foxconn και την Wintek. H εταιρεία κατηγορείται για εκμετάλλευση δικαιωμάτων όταν το 2009 περισσότεροι από 137 εργάτες της Wintek είχαν δηλητηριαστεί από εξάνιο υδρογονάνθρακα ενώ ένα χρόνο μετά, τουλάχιστον 8 εργαζόμενοι που ήταν υπεύθυνοι για να γυαλίζουν τα logo της Αpple, υπέφεραν από το ίδιο πρόβλημα. Φέτος μια έκρηξη στο εργοστάσιο της Foxconn στην Chengdu, όπου παράγονται iPad, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό 15.
Μέχρι στιγμής, η ίδια η Apple παραδέχτηκε τις περιπτώσεις με το δηλητηριώδες αέριο, αν και με καθυστέρηση ενός χρόνου, την ίδια ώρα που δεν έχει μιλήσει δημόσια για την αιτία της έκρηξης. Η SACOM προσπαθεί με διάφορες καμπάνιες να πείσει τους καταναλωτές για το κοινωνικό κόστος πίσω από τα προϊόντα της Apple, μοιράζοντας διάφορα σχετικά φυλλάδια έξω από το προσφάτως ιδρυθέν κατάστημα της εταιρείας στο Χονγκ-Κονγκ.
Μάλιστα, σχετική έρευνα που φέρει τον τίτλο «iSlave behid the iPhone: Foxconn Workers in Central China» αποκαλύπτει τις αξιοθρήνητες εργασιακές συνθήκες σε εργοστάσιο που παράγει iPhone. H εταιρεία ωστόσο αρνήθηκε να λάβει την έρευνα και να την σχολιάσει.
Ο Debby Chan, μέλος της SACOM έγραφε πρόσφατα σε μια δήλωσή του ότι «ως καταναλωτές πρέπει να αναρωτηθούμε πως ορισμένα προϊόντα παράγονται». Με το που πληροφορήθηκε τις αυτοκτονίες που συνέβησαν στα εργοστάσια της Foxconn στις Shenzhen, Chengdu and Zhengzhou, ο Chan πήγε εκεί και ξεκίνησε να ερευνά κάνοντας συνεντεύξεις με άλλους εργαζόμενους. «Αρκετοί μου είπαν για τις πιέσεις που αντιμετώπιζαν. Ήταν μια πολύ άσχημη κατάσταση. Σ
υνεχώς επαναλαμβάνουν μια μονότονη κίνηση για εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές την ημέρα ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται ότι μοιάζουν με μηχανές». «Ελπίζουμε ότι περισσότεροι καταναλωτές θα πιέσουν την Αpple και την Foxconn για να απαντήσουν στα γεγονότα και την κριτική που τους ασκείται», συμπληρώνει ο Chan.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από english.aljazeera. net,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...