Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

8 SΟS,... για έμφραγμα


Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Μάλιστα πολλοί άνθρωποι νεαρής ηλικίας παθαίνουν εμφράγματα, τα οποία αποτελούν την πιο συχνή αιτία αιφνίδιου θανάτου.

Στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες που αποκαλούνται «παράγοντες κινδύνου». Όσο περισσότεροι επηρεάζουν κάποιον τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ασθενήσει από καρδιαγγειακό νόσημα. Άλλους από αυτούς (όπως την ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό) δεν μπορεί κανείς να τους εξουδετερώσει και άλλους μπορεί.

Ο κ. Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξηγεί ποιους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να εξουδετερώσουμε:

ΔΙΑΙΤΑ: Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα ζωικά (κεκορεσμένα) λίπη (προϊόντα κρέατος- γαλακτοκομικά προϊόντα) αυξάνουν την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, ενώ το ελαιόλαδο (μονοακόρεστα λίπη) τη μειώνει. Η μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, σε όσπρια, φρούτα, χόρτα και λαχανικά, φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης εμφραγμάτων. Επιπλέον, η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων (που κατά κανόνα βρίσκονται στα ψάρια) φαίνεται ότι ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ή/και θανάτου από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ: Οδηγεί σε αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να ξεπερνά ημερησίως τα 2-3 ποτά για τους άνδρες και τα 1-2 για τις γυναίκες.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ:
Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος ή/και θανάτου από αυτό. Αντίθετα, η μέτρια σωματική δραστηριότητα (για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα) μειώνει σημαντικά την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Συμβάλλει καθοριστικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων, διότι έχει δυσμενή επίδραση και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες κινδύνου (όπως η υπέρταση, το σάκχαρο και τα επίπεδα των λιπιδίων).

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ: Όσο περισσότερο αυξημένη είναι η «κακή» (LDL) χοληστερίνη του αίματος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να ασθενήσουμε από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Αντίστοιχα, όσο αυξάνονται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Και οι δύο βασικοί τύποι διαβήτη (ο τύπου 1 που παρατηρείται κατά κανόνα σε νέους ανθρώπους και ο τύπου 2 που παρατηρείται σε παχύσαρκους μεγαλύτερης ηλικίας) συσχετίζονται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων. Συχνά τους διαβητικούς επηρεάζουν ταυτοχρόνως και άλλοι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως αυξημένη πίεση και λιπίδια.

Οι 9 στους 10 κινδυνεύουν από καρδιά

Παρά τις ενημερωτικές εκστρατείες και τις όλο και πιο συχνές ετήσιες εξετάσεις (τσεκ απ), το ποσοστό των κατοίκων της Δύσης που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο είναι μικρότερο από έναν στους δέκα, όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς. Και αυτό διότι έχουν επικρατήσει κακές συνήθειες, όπως η δυτικού τύπου διατροφή και η καθιστική ζωή, που οδηγούν στην παχυσαρκία και σε πολυάριθμες μεταβολικές διαταραχές, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (κυρίως της «κακής» ή LDL) στο αίμα.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...