Κυριακή, Αυγούστου 07, 2011

Tεστ για την καρδιά από την... κούνια

Η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα των νεογνών με παλμικά οξύμετρα σε συνδυασμό με άλλα διαγνωστικά εργαλεία ανεβάζει το ποσοστό επιτυχούς και έγκαιρης διάγνωσης ενός καρδιακού προβλήματος στο 92%

Το ποσοστό των νεογνών που εμφανίζουν εκ γενετής καρδιακές παθήσεις είναι περίπου 1 στα 145
Το ποσοστό των νεογνών που εμφανίζουν εκ γενετής καρδιακές παθήσεις είναι περίπου 1 στα 145

Εγκαιρη και ακριβή διάγνωση των εκ γενετής καρδιακών παθήσεων προσφέρει μια φθηνή, εύκολη και γρήγορη ιατρική εξέταση, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα των νεογνών με παλμικά οξύμετρα (συσκευές που μετρούν το οξυγόνο στο αίμα) σε συνδυασμό με άλλα διαγνωστικά εργαλεία ανεβάζουν το ποσοστό επιτυχούς και έγκαιρης διάγνωσης ενός εκ γενετής καρδιακού προβλήματος στο 92%!
Στην έρευνα, την οποία διεξήγαγαν γιατροί από έξι μαιευτήρια της Βρετανίας, συμμετείχαν 20.055 βρέφη.
Το ποσοστό των βρεφών που εμφανίζουν εκ γενετής καρδιακές παθήσεις, όπως τρύπες ανάμεσα στους θαλάμους και διάφορα προβλήματα στις βαλβίδες, είναι περίπου 1 στα 145 βρέφη.
Οι γιατροί μέτρησαν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα των νεογνών και εάν τα επίπεδα ήταν εξαιρετικά χαμηλά ή εάν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα οξυγόνου ανάμεσα στα άνω και τα κάτω άκρα, προχωρούσαν σε πιο εξειδικευμένες μεθόδους για την ταυτοποίηση του προβλήματος.
Η εξέταση, που διαρκεί μόλις πέντε λεπτά, κατάφερε να εντοπίσει από μόνη της το 75% των περιπτώσεων, ενώ με την βοήθεια και άλλων τεχνικών και εξετάσεων το 92%.
Ελπίδα
Παρότι πολλές από αυτές τις παθήσεις της καρδιάς δεν είναι χειρουργήσιμες, η εξέλιξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις χειρουργικές μεθόδους δίνει ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούν να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, η εξέταση με παλμικά οξύμετρα για αυτόν το σκοπό ήδη εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας,από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Αντριου Γιούερ, η συγκεκριμένη τεχνική "ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αξία των εξετάσεων διάγνωσης που ήδη εφαρμόζονται και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον εντοπισμό περιστατικών με επικίνδυνες για την υγεία εκ γενετής παθήσεις της καρδιάς".
Οπως τόνισε και η Εϊμι Τόμσον της Βρετανικής Υπηρεσίας για την Καρδιά: "Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αύξηση του χρόνου ζωής του ασθενούς".
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...