Παρασκευή, Αυγούστου 19, 2011

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται χρήματα












Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί
ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν όσον αφορά στους
απολογισμούς των τραπεζών. Η οικονομική τους κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο επισφαλής, δεδομένου ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την περιορισμένη ρευστότητα.
Αδυναμίες αποπληρωμής δανείων, αλλά και η σχεδιαζόμενη συμμετοχή των Τραπεζών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα υποθηκεύουν την κεφαλαιακή τους βάση. Στο παρασκήνιο γίνονται διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα, για να αποφύγουν, έστω και με αυτό τον τρόπο, το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πουλώντας μερίδιο συμμετοχών τους σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Για παράδειγμα η νούμερο δύο στην ελληνική τραπεζική αγορά Eurobank EFG προτίθεται να πουλήσει το μερίδιο του 70% που κατέχει στην τουρκική τράπεζα Tekfen Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς, τέταρτη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με την Standard Chartered σχετικά με την πώληση της Piraeus Bank Egypt. Αλλά και η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό 20% από τη θυγατρική της τουρκική Τράπεζα Finansbank.
Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε μέσο ενέσεις κεφαλαίου από την πλευρά του κράτους, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κρατικοποίησή τους μέσω τεθλασμένης οδού. Αντ΄ αυτού προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως ζητούν εδώ και μήνες η κυβέρνηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Εάν συμβεί αυτό φαίνεται ότι από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες θα απομείνουν μόνο δύο.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...