Σάββατο, Αυγούστου 20, 2011

Η σκοτεινή πλευρά του Ηλιου

Κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο εξαιτίας της επικίνδυνης 
ηλιακής ακτινοβολίας ίσως αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι επιβάτες που θα ταξιδεύουν συχνά κοντά στους πόλους της Γης με αεροπλάνο.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Reading της Βρετανίας, Μάικ Λόκγουντ, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσίευσε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters. Σύμφωνα με τον βρετανό ειδικό, οι αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα είναι πιθανόν να αυξήσουν όχι μόνο τον κίνδυνο καρκινογενέσων στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά να απειλήσουν εξίσου την ασφάλεια των αεροσκαφών.
Η ανησυχία του καθηγητή Λόκγουντ εδράζεται στις παρατηρούμενες αλλαγές που συμβαίνουν στο μαγνητικό πεδίο του Ηλιου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο Ηλιος εξέρχεται από μια μακρά περίοδο υψηλής δραστηριότητας, που διήρκεσε δεκαετίες. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση δεκάδων κηλίδων στον Ηλιο και την πρόκληση μεγάλων ηλιακών εκρήξεων.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξενοφών Μουσσάς, «οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στον Ηλιο όπου δημιουργούνται έντονα μαγνητικά πεδία. Συσσωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας που, όταν το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου δεν μπορεί να τα συγκρατήσει, τότε δημιουργούνται εκρήξεις».
Από τις εκρήξεις αυτές ξεχύνεται στεμματικό υλικό, όπως λέγεται, προς την ευρύτερη διαστημική γειτονιά μας και φυσικά προς τη Γη, με ταχύτητα από 400 χλμ. το δευτερόλεπτο έως 900 χλμ. το δευτερόλεπτο.
Αυτό το υλικό, που αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χημικά στοιχεία όπως το ήλιον, ο σίδηρος, το άζωτο, είναι πλήρως ιονισμένο και για τον λόγο αυτόν επηρεάζει τα δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή τους σταθμούς ενέργειας ανά τον κόσμο.
Ανάμεσα λοιπόν σε αυτή την περίοδο υψηλής δραστηριότητας και στην επερχόμενη περίοδο «ύφεσης» της ηλιακής δραστηριότητας υπάρχει, σύμφωνα με τον βρετανό καθηγητή, ένα επικίνδυνο μεσοδιάστημα στη διάρκεια του οποίου δημιουργείται περισσότερο επικίνδυνη ακτινοβολία από τον Ηλιο.
Η ακτινοβολία αυτή σε μεγάλες δόσεις, εξηγεί ο δρ Λόκγουντ, μπορεί να προκαλέσει καρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα του οργανισμού.
 

Επιμέλεια: Στέφανος Κρίκκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...