Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

Βουλιάζουν τα ομόλογα, ανακάμπτουν οι μετοχές

Ενισχύεται το ευρώ, το πετρέλαιο και οι τιμές των 
πρώτων υλών - Καλά νέα από τον Μπερνάνκι 
περιμένουν να ακούσουν αύριο οι επενδυτές
Βουλιάζουν τα ομόλογα, ανακάμπτουν οι μετοχές
Η εικόνα του Μπεν Μπερνάνκι θα κυριαρχήσει
αύριο στα μόνιτορ του floor της Wall Street.
Σε νέα ύψη-ρεκόρ από κτίσεως ευρωζώνης 
εκτινάχθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του αντίστοιχης διάρκειας γερμανικού εκτινάχθηκε στις 1.624 μονάδες βάσης. Σημειωτέον ότι και η γερμανική αγορά ομολόγων υποχωρεί σήμερα για τρίτη ημέρα, καθώς οι επενδυτές βγαίνουν από τα ασφαλή καταφύγια και στρέφονται και πάλι στις μετοχές και σε πιο ριψοκίνδυνες, συγκριτικά, τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Τα ελληνικά ομόλογα πέφτουν σήμερα για όγδοη ημέρα και η απόδοση του 10ετούς ενισχυόταν το πρωί κατά επιπλέον 60 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 18,49%. Οπως σημειώνουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την έκβαση της ελληνικής κρίσης χρέους και συγκεκριμένα για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας.

Κατά 4 μονάδες βάσης ενισχυόταν το πρωί η απόδοση και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που έφθασε στο 2,24%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Αυγούστου.

Τέσσερις μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου, που έφθασε στο 0,75%. Αντίθετα, η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου υποχώρησε κατά... 92 μονάδες βάσης σήμερα το πρωί έπειτα από εννέα συνεχόμενες ημέρες κατά τις οποίες ενισχυόταν και υποχώρησε στο 43,11%. Ανεκδοτολογικώς θα παρατηρούσε κανείς ότι το spread του ελληνικού διετούς ομολόγου σε σύγκριση με το γερμανικό μειώθηκε σήμερα κατά 96 μονάδες βάσης και περιορίστηκε στις 4.236 μονάδες βάσης.

Σε επίπεδα πολύ υψηλά έχουν σκαρφαλώσει και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας (πρόκειται για τις δύο μεγάλες πλην υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ο δανεισμός των οποίων από τις αγορές τείνει να γίνει επικίνδυνα ασύμφορος). Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχύθηκε στο 5,03% και η απόδοση του αντίστοιχης διάρκειας ιταλικού στο 5,05%.

Η γερμανική αγορά ομολόγων πήρε την κατιούσα έπειτα από την ανακοίνωση έρευνας που δημοσίευσε σήμερα το ινστιτούτο GjK σύμφωνα με την οποία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία θα υποχωρήσει και το Σεπτέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα στο 5,2 από 5,3 που ήταν τον Αύγουστο.

Αντίθετα, ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ για την αμερικανική οικονομία - ενθαρρυντικά και για τους Γερμανούς, καθώς η οικονομία τους είναι ως γνωστόν κατ' εξοχήν εξαγωγική. Τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν πολύ καλά καθώς έδειξαν ότι η αύξηση της ζήτησης για αεροσκάφη και αυτοκίνητα υπερσκέλισε τις απώλειες από την κάμψη της ζήτησης των επιχειρήσεων για εξοπλισμό.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες ότι εν τέλει η αμερικανική οικονομία ίσως αποφύγει το double dip, τη δεύτερη βουτιά δηλαδή στην ύφεση.

Ανοδικά άνοιξαν οι διεθνείς αγορές
Εντονα ανοδικά άνοιξαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει αρκετά ώστε αξίζει κανείς να αγοράσει, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες για την έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και εν γένει για την ασταθή και διόλου βέβαιη πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Είναι χαρακτηστικό ότι ακόμη και η ελληνική αγορά άνοιξε ανοδικά. Επειτα από περίπου μισή ώρα συναλλαγών στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχυόταν κατά 0,78%, στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 1,39% και στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 1,43%.

Το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,4454 δολάρια, ενώ το γεν, που συγκαταλέγεται μεταξύ των «ασφαλών καταφυγίων» για τους επενδυτές, υποχωρεί καθώς πλησιάζει η αυριανή ημέρα κατά την οποία ο Μπεν Μπερνάνκι στην ετήσια συνδιάσκεψη της Fed αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Για τον ίδιο λόγο (αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας) ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν το πρωί κατά 55 σεντς στα 85,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχυόταν κατά 1 δολάριο και είχε φθάσει στα 111,15 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...