Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

«Οχι σε όλα»...

Την τακτική άρνησης συναίνεσης σε 
οποιοδήποτε ζήτημα, καλυμμένη με 
έναν μανδύα υπευθυνότητας για να
μη χάσει τους κεντροδεξιούς
ψηφοφόρους.

Το σαφές αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες προσδιορίζει απόλυτα το σύνολο της στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά
Το σαφές αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες
προσδιορίζει απόλυτα το σύνολο της στρατηγικής
του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά
Το αίτημα για εκλογές επαναφέρουν πλέον μέλη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, τα οποία απαντούν δημόσια και στα μετριοπαθή στελέχη του κόμματός τους (βλ. Κ. Χατζηδάκη) που δεν δηλώνουν υπέρμαχοι της προσφυγής τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία.
Χθες δύο στενοί συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά, οι κ. Μιχελάκης και Σταμάτης, έθεσαν και πάλι το θέμα, "κόβοντας" κάθε άλλη συζήτηση στο εσωκομματικό πεδίο.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε (ΕΡΑ) ότι "το όποιο κόστος προσφυγής στην κάλπη είναι πολύ μικρότερο από τη ζημιά που επιτελείται αυτήν τη στιγμή στη χώρα".
"Γι' αυτόν τον λόγο εμείς έχουμε ζητήσει πρόωρες εκλογές και το ζητάμε", κατέληξε. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ κ. Δημ. Σταμάτης επεσήμανε (ρ/ς Flash) ότι "το θέμα των εκλογών θα είναι απόρροια της μη στήριξης από την ελληνική κοινωνία και την πραγματική αντοχή της οικονομίας μας".
Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν 24 ώρες μετά τη ρητή δήλωση του κ. Κ. Χατζηδάκη ότι "οι εκλογές δεν θα λύσουν τα προβλήματα, όπως δεν τα έλυσαν και οι προηγούμενες".
Είναι σαφές, πάντως, ότι το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες προσδιορίζει απόλυτα το σύνολο της στρατηγικής του κ. Σαμαρά. Για τον λόγο αυτόν, δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται ουσιαστική συναίνεση σε οποιοδήποτε ζήτημα, από την πλευρά της ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε παρά πολύ ψηλά τον πήχη, ζητώντας αλλαγές σε πολλές επιμέρους διατάξεις, έτσι ώστε να προκύψει τελικά άρνηση από την πλευρά της υπουργού Παιδείας και η ΝΔ να διευκολυνθεί και να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και το αμέσως προσεχές διάστημα σε αλλά μείζονα ζητήματα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει μεν να συντηρήσει την πόλωση, αλλά ταυτόχρονα θα επιδιώξει ?σε επικοινωνιακό επίπεδο... να αποφύγει να κατηγορηθεί για στείρα άρνηση. "Το όχι σε όλα" παραμένει, προφανώς, βασική επιλογή του, αλλά θέλει να την καλύψει με έναν μανδύα υπευθυνότητας προκειμένου να μη χάσει το "κεντροδεξιό κοινό" που είναι υπέρ του διαλόγου μεταξύ των μεγάλων πολιτικών κομμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...