Σάββατο, Αυγούστου 20, 2011

Το αλκοόλ φέρνει αϋπνία!











Πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν
από τον ύπνο τούς βοηθά να κοιμηθούν ευκολότερα.
Κι όμως, αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος, ο οποίος επιβεβαιώθηκε επιστημονικά. Νέα έρευνα έδειξε πως το αλκοόλ προκαλεί αϋπνία και στερεί τα οφέλη που προσφέρει ο ύπνος στον οργανισμό.

Ο δρ Γιοχέι Σαγκάβα και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Ακίτα της Ιαπωνίας στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Ερευνα» αναφέρουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ύπνο. Η έρευνα έγινε σε ομάδα φοιτητών στους οποίους έδωσαν να πιουν αλκοόλ σε διάφορες αναλογίες και σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, μία ώρα ή σαράντα λεπτά πριν πάνε για ύπνο.

Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό και την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών ενώ αυτοί κοιμούνταν. Ετσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνέβαλε, σε διαφορετικό βαθμό κατά περίπτωση, ώστε οι εθελοντές να περάσουν ταραγμένες νύχτες. Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις αϋπνίας, διαταραγμένου ύπνου και ένα αίσθημα εξάντλησης κατά την αφύπνιση των φοιτητών. Αλλες μετρήσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να παρατηρήσουν επίσης καταστολή του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο επενεργεί στη διάρκεια του ύπνου επιβραδύνοντας τον ρυθμό της καρδιάς και βοηθώντας τη λειτουργία της πέψης.

«Παρά το γεγονός ότι το πρώτο μισό διάστημα του ύπνου μετά από κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε ότι πήγε καλά, στη συνέχεια το αλκοόλ οδήγησε σε αϋπνία και όχι σε έναν καλό ύπνο» δήλωσε ο δρ Σαγκάβα.

Αυτή η δήλωσή του βρήκε σύμφωνους και άλλους συναδέλφους του ερευνητή, που υποστηρίζουν ότι ίσως μια πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ να βοηθήσει κάποιον να κοιμηθεί ευκολότερα, όμως όσο αυξάνεται η ποσότητα αρχίζει να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα του ύπνου, ειδικότερα όταν η κατανάλωση αλκοόλ πριν από αυτόν αποτελεί χρόνια συνήθεια. Γι' αυτό συνέστησαν να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά το βράδυ, ώστε να εξασφαλιστεί ένας καλός νυχτερινός ύπνος. Αν ωστόσο κάποιοι επιθυμούν να πιουν, καλό θα είναι να περιορίσουν στο ελάχιστο την ποσότητα.

ΠΗΓΗ: ESPRESSO
real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...