Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2011

Ο Παρθενώνας χωρίς τον Δία και την Ηρα



Ο Δίας και η Ηρα, ανάγλυφοι στην ακριανή βορειοδυτική μετόπη του κτιρίου, αποξηλώθηκαν προχθές από τα 12 μέτρα όπου βρίσκονταν επί 2.500 χρόνια
Ο Δίας και η Ηρα, ανάγλυφοι στην ακριανή βορειοδυτική
μετόπη του κτιρίου, αποξηλώθηκαν προχθές από τα 
12 μέτρα όπου βρίσκονταν επί 2.500 χρόνια
Δυο θεϊκές φιγούρες κατέβηκαν ανάλαφρα από τον Παρθενώνα και προσγειώθηκαν στον Ιερό Βράχο.
Ο Δίας και η Ηρα, ανάγλυφοι στην ακριανή βορειοδυτική μετόπη του κτιρίου, αποξηλώθηκαν προχθές από τα 12 μέτρα όπου βρίσκονταν επί 2.500 χρόνια και θα συναντήσουν τους θαυμαστές του Φειδία μετά από κάποιο καιρό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αφού συντηρηθούν και αποφασισθεί ο τρόπος και ο χώρος παρουσίασης.
Η καταβίβαση των τελευταίων μετοπών που έχουν απομείνει στο μνημείο των μνημείων ξεκίνησε με τη μετόπη αυτή, που βρίσκεται δίπλα στην πιο γνωστή μετόπη, τη λεγόμενη "του Ευαγελισμού".
Οι πρώτοι Χριστιανοί, είχαν "δει" εκεί αναπαράσταση της γνωστής θρησκευτικής σκηνής τους και την άφησαν ακέραια. Δεν έγινε όμως το ίδιο και στη μετόπη με τον Δία και την Ηρα.
Οι απολαξεύσεις υλικού είναι εμφανέστατες και, μαζί με την όξινη βροχή της Αθήνας, έχουν αλλοιώσει τους αρχαίους θεούς.
Τουλάχιστον, έχουν διασωθεί από την έκρηξη Μοροζίνι (1687) κατά την οποία χάθηκαν 19 μετόπες από τις συνολικά 32. Σώθηκαν και από τον Ελγιν, λόγω, πιθανότατα, της θέσης τους που δεν επέτρεπε μετακίνησή τους.
Το μαρμάρινο μέλος, βάρους 700 κιλών, μετεωρίστηκε για λίγα λεπτά κρεμασμένο από ιμάντες, τροχαλίες και μαλακά πανιά μέχρι να προσγειωθεί με ασφάλεια στο έδαφος. Είχε προγραμματιστεί να κατέβει από το μνημείο πριν από λίγα χρόνια, κατά την αναστήλωση της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα.
Από τα έργα στην Ακρόπολη
Από τα έργα στην Ακρόπολη
"Το υπερκείμενο όμως γείσο, που κάλυπτε ένα μικρό τμήμα της, βρισκόταν εκτός της εμβέλειας του ανυψωτικού γερανού του εργοταξίου κι έτσι παρέμεινε στη θέση της.
Ούτως ή άλλως θα ακολουθούσε η επέμβαση στη βορειοδυτική γωνία, οπότε θα κατέβαινε με τα υπόλοιπα μάρμαρα αυτής της πλευράς" εξηγεί η αρχιτέκτων Βάσω Ελευθερίου, που έχει εκπονήσει τη μελέτη για την επέμβαση της βορειοδυτικής γωνίας.
Το έργο ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο με την αποξήλωση της περίφημης λεοντοκεφαλής (ψευδοϋδρορρόης).
Το νέο μέλος
Το νέο παρθενώνειο αρχιτεκτονικό μέλος που αποσπάστηκε από το μνημείο θα μεταφερθεί άμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης για συντήρηση και έκθεση.
"Το αντίγραφό του, που έχει ήδη κατασκευαστεί, θα πάρει τη θέση του στον ναό όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των υποκειμένων επιστυλίων" σύμφωνα με την κ. Ελευθερίου.
Το ίδιο θα συμβεί και με τη διπλανή μετόπη, που θα κατέβει σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τιη διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μαίρη Ιωαννίδου.
Η μεγάλη επέμβαση, που είναι η καθαίρεση του γωνιακού γείσου, βάρους περίπου 9 τόνων, και τριών μικρότερων γείσων της δυτικής πλευράς, προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.
ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Μέχρι σήμερα έχουν κατέβει από τη δυτική πλευρά 21 αρχιτεκτονικά μέλη, όλα αναστηλωμένα από τον Ν. Μπαλάνο στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σύνδεσμοι εκείνης της εποχής κατασκευασμένοι από καλής ποιότητας χυτοσίδηρο, με ικανή επικάλυψη μολύβδου και έκτυπη τη χρονολογία τοποθέτησης: 1901. Συνολικά έξι μετόπες (τρεις από τη βορειοδυτική και τρεις από τη νοτιοδυτική πλευρά) θα μεταφερθούν στο μουσείο και στη θέση τους θα τοποθετηθούν αντίγραφα. Ως προς τον Παρθενώνα, μετά την αποκατάσταση της δυτικής όψης του μνημείου, θα ακολουθήσουν: αποκατάσταση του δυτικού θυραίου τοίχου του σηκού (μελέτη Μανόλη Κορρέ και μελέτη εφαρμογής Λένας Λαμπρινού), της οροφής του δυτικού πτερού, της νότιας πλευράς και των δαπέδων του ναού. Στο ενδιάμεσο θα έχουμε αποκατάσταση και των τοίχων του σηκού, ώστε να δοθεί η αίσθηση του κτιρίου.
  • ΑΜΑΖΟΝΟΜΑΧΙΑ
  • Οι μετόπες της βόρειας πλευράς αφηγούνταν την άλωση της Τροίας και της νότιας μάχη Κενταύρων και Λαπιθών. Στην ανατολική πλευρά απεικονίζεται Γιγαντομαχία και στη δυτική πλευρά υπάρχουν σκηνές Αμαζονομαχίας.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...