Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2011

Φρανσουά Φιγιόν: «Το ευρωομόλογο απειλεί το τριπλό Α της Γαλλίας»

Ο γάλλος πρωθυπουργός δημοσιεύει τις απόψεις 
και τους φόβους του στη Figaro
Φρανσουά Φιγιόν: «Το ευρωομόλογο απειλεί το τριπλό Α της Γαλλίας»
Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν (δεξιά)
με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάσσεται 
σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά
Φιγιόν με άρθρο του που δημοσίευσε στο φύλλο του Σαββάτου η εφημερίδα Figaro. Συμμεριζόμενος τις απόψεις που εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έπειτα από την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, ο Φιγιόν θεωρεί ότι αν το ευρωομόλογο προηγηθεί της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης τότε θα συνιστά απειλή για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας του.

«Τα ευρωομόλογα μπορούν να απειλήσουν την αξιολόγηση της Γαλλίας με τριπλό Α (ΑΑΑ) από τους οίκους αξιολόγησης», σημειώνει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός. Ο Φιγιόν υπερασπίστηκε εφ' όλης της ύλης τα συμπεράσματα της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης να αναγάγουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τη δημοσιονομική ευταξία σε συνταγματικό κανόνα. Να εγγράψουν δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης στα συντάγματά τους την υποχρέωση να κρατούν χαμηλά τα ελλείμματα και τα χρέη τους.

«Η φορολογική ευσυνειδησία αποτελεί μήνυμα εθνικής ενότητας και ο λεγόμενος "χρυσός δημοσιονομικός κανόνας" θα δώσει μιαν απάντηση στις αμφιβολίες των αγορών και στους φόβους των επενδυτών»
, υποστήριξε ο Φιγιόν. Σύμφωνα με τον Monde, στις 5 Σεπτεμβρίου ο γάλλος πρωθυπουργός θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας για να διαπιστώσει αν υπάρχει συναίνεση για τη θεσμοθέτηση του «χρυσού κανόνα».

«Ο πρωθυπουργός από το 2007 το μόνο που φροντίζει είναι να μοιράζει φορολογικά δωράκια στους πολύ πλούσιους», δήλωσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φιγιόν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ. «Ο Φιγιόν ηγείται μιας κυβέρνησης και μιας πλειοψηφίας που χρεοκόπησαν τη Γαλλία. Στη δίνη της κρίσης οι Γάλλοι δεν περιμένουν από τον πρωθυπουργό τους να δημοσιεύει πολιτικάντικα αρθράκια, αλλά απαιτούν απ' αυτόν έναν προϋπολογισμό αποτελεσματικό και δίκαιο», πρόσθεσε ο Ντεζίρ.

Ακόμη πιο καυστικός είναι σε συνέντευξή του ο πρώην Κόκκινος - νυν Πράσινος - Ντάνι. «Ο πολιτικός λόγος των ηγετών που μας κυβερνούν είναι... τριπλό μηδενικό», απεφάνθη ο επικεφαλής της παράταξης των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντάνι Κον-Μπεντίτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...