Τρίτη, Αυγούστου 23, 2011

Οριστική λύση για τα απορρίμματα


Δημόσια πρόσκληση απευθύνει στους

επενδυτές το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύσκεψη χθες υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή Κουκουλόπουλου - Σγουρού

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επιλογής αναδόχου - επενδυτή για το έργο κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, με την έγκριση της σχετικής προκήρυξης από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και την προαναγγελία του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του αρμόδιου υπουργού, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Σγουρός, και ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης Αττικής, κ. Γ. Λιακόπουλος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε στο "Εθνος" ότι με τη διαδικασία της προαναγγελίας διεθνούς διαγωνισμού η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει την επένδυση προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Η προαναγγελία της προκήρυξης αποτελεί ουσιαστικά μία διεθνή πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για όλα τα θέματα που αφορούν τον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν αφού αξιολογηθούν τρεις βασικές παράμετροι για το έργο: η επένδυση, η προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος, το οποίο θα έχει -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- το προβάδισμα στις τελικές αποφάσεις. Υπολογίζεται ότι ο επενδυτής - ανάδοχος του έργου κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική θα αναλάβει για 20-25 χρόνια τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων 1.350.000 τόνων ετησίως. Το σύνολο της επένδυσης θα φτάσει το 1-1,5 δισ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. θα καλυφθούν από κοινοτικές ενισχύσεις και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος.
Στη σύσκεψη που είχαν χθες οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Σγουρός αποφασίστηκε η προαναγγελία διεθνούς διαγωνισμού για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκ
Στη σύσκεψη που είχαν χθες οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Σγουρός αποφασίστηκε η προαναγγελία διεθνούς διαγωνισμού για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα.
Οριστική λύση για τα απορρίμματα
Οι υποψήφιοι επενδυτές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011. Κατόπιν η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου θα δημοσιεύσει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων και ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2012. Στόχος είναι το 2014 να έχει ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Υλοποιούμε τον περιφερειακό σχεδιασμό
"Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που δείχνει την αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να επιλύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα σε ουσιαστική συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια", δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Επισήμανε επίσης ότι το ευρύτερο μήνυμα είναι πως "η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, έχει σαφή περιβαλλοντική στόχευση και σημαντική επενδυτική δυναμική για όλη τη χώρα".
Η επένδυση για την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης τα εργοστάσια θα κατασκευαστούν εντός των ΟΕΔΑ Φυλής, Ανω Λιοσίων, Κερατέας και Γραμματικού, σε ήδη αδειοδοτημένες, επαρκείς εκτάσεις. Στόχος της επένδυσης είναι η ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων που θα πηγαίνουν προς ταφή στους ΧΥΤΥ σε ποσοστό μικρότερο του 25% των παραγόμενων αποβλήτων.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...