Τρίτη, Αυγούστου 09, 2011

Ο έρως... ατέλειες δεν κοιτά

Είναι κυριολεκτικά τυφλός όταν πρόκειται για τις
σωματικές ατέλειες του συντρόφου μας
Ο έρως... ατέλειες δεν κοιτά
Είναι ο έρωτας τυφλός; Η αμερικανίδα τραγουδίστρια
και σύμβολο του σεξ Μπιγιονσέ με τον όχι και τόσο
γοητευτικό σύζυγό της Jay - Z
Ο έρωτας είναι κυριολεκτικά τυφλός όταν πρόκειται για τις σωματικές ατέλειες του συντρόφου μας, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Στραβισμός, γαμψή μύτη, στραβά δόντια, μικροσκοπικό ανάστημα ή παραφουσκωμένη κοιλιά, όλα εξαλείφονται μέσα από τα «ροζ γυαλιά» του έρωτα και το έτερον ήμισυ φαντάζει πιο όμορφο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι, διαπίστωσε έρευνα του πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία.

Για της ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ζήτησαν από 70 ζευγάρια να αξιολογήσουν τη θελκτικότητα του άλλου τους μισού χρησιμοποιώντας ερωτήσεις όπως πόσο ελκυστικός είναι ο σύζυγος ή ο σύντροφος τους για το αντίθετο φύλο και πώς αυτός αξιολογείται σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας.

Οι απαντήσεις κρατήθηκαν απόρρητες για να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν φωτογραφίες των συντρόφων τους, ενώ η εμφάνιση και των 70 ζευγαριών αξιολογήθηκε από τρίτους. Διαπιστώθηκε ότι τα ζευγάρια έβλεπαν το έτερο τους ήμισυ πιο όμορφο από ό,τι ήταν πραγματικότητα, παραβλέποντας ατέλειες που για άλλους μπορεί να ήταν μέχρι και απωθητικές, αναφέρεται στην επιθεώρηση Journal of Social and Personal Relationships.

«Στη διάρκεια μίας ρομαντικής σχέσης, οι σύντροφοι συχνά ανακαλύπτουν λόγους αρνητισμού ή σύγκρουσης που εγείρουν φόβους ότι ο σύντροφός τους δεν είναι το «σωστό» άτομο τελικά. Τέτοιες αμφιβολίες για τον σύντροφο δημιουργούν προβλήματα επειδή ο αρνητισμός συνήθως προκύπτει όταν τα άτομα έχουν ήδη επενδύσει στη σχέση τους» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Και προσθέτουν: «Προκειμένου να βρεθεί μία λύση μεταξύ της προσδοκίας και της αμφιβολίας, και να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας, οι σύντροφοι συχνά καταφεύγουν σε μία καλοσχεδιασμένη πλασματική ιστορία που ταυτόχρονα εξωραΐζει τις αρετές του συντρόφου και ελαχιστοποιεί τα ελαττώματά του. Με τις θετικές ψευδαισθήσεις, οι σύντροφοι ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας, μεγαλοποιούν την υπόθεση της δέσμευσης, υποτιμούν εναλλακτικούς συντρόφους και έτσι διασφαλίζουν την μακροημέρευση της σχέσης τους».

Με το να κάνουν τα στραβά μάτια στις φυσικές ατέλειες του συντρόφου τους τα άτομα δέχονται πιο εύκολα την κακή κριτική για αυτούς και καταφέρνουν να αντισταθούν στη γοητεία πιο ευειδών ατόμων. Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα τείνουν να θεωρούν τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους περισσότερο καλοσυνάτους και έξυπνους από τους υπολοίπους. 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...