Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

Λιβύη: Συγκρούσεις,... ψάχνουν τον Καντάφι...

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών
και δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι 
βρίσκονται σε εξέλιξη στο νότιο τμήμα
της Τρίπολης όπου, σύμφωνα με τους
εξεγερμένους, ενδέχεται να κρύβεται ο λίβυος συνταγματάρχης. Το πρωί ο Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ έκκληση για αντίσταση κατά του ΝΑΤΟ απηύθυνε και η κόρη του.


Μέσα στην Τρίπολη συνεχίζονται οι μάχες, αν και οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι ελέγχουν πλέον το 95% της χώρας. Επιπλέον δίνουν αμνηστία και μεγάλη αμοιβή σε όποιον παραδώσει τον Καντάφι.
«Πιστεύουμε ότι ο Καντάφι κρύβεται κάπου στην Τρίπολη. Είναι πιθανόν να βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Χάντχμπα αλ-Κάντρα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων, προσθέτοντας ότι μάχες έχουν ξεκινήσει σε εκείνη την περιοχή.

Πυρά ακούγονται από τους δρόμους της Τρίπολης, της οποίας ολόκληρες περιοχές -ανάμεσά τους και το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη- βομβαρδίζονται από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, δηλώνουν οι εξεγερμένοι.

«Υπήρξαν βομβαρδισμοί στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια (το συγκρότημα όπου βρισκόταν η έδρα του Καντάφι), στην περιοχή Αλ Μανσούρα και σε μία ακόμα περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο Rixos. Οι περισσότεροι από τους βομβαρδισμούς διεξήχθησαν από τους πυρήνες του καθεστώτος που βρίσκονται στην περιοχή Αμπού Σαλίμ» δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι
Εν τω μεταξύ, όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη μετά από τέσσερις ημέρες που εμποδίζονταν να φύγουν από ένοπλους πιστούς στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, μεταδίδουν ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκονταν σε αυτό.
Οι δημοσιογράφοι είπαν πως αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή τους από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.

Μετά την πτώση του αρχηγείου του συνταγματάρχη Καντάφι, πολλοί από τους ενόπλους που παραμένουν πιστοί σε αυτόν, έσπευσαν να εξαφανιστούν από την περιοχή.

Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες διότι σε αυτές έχουν ακροβολιστεί, σύμφωνα με εξεγερμένους, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές.

Το πρωί της Τετάρτης, οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν τον έλεγχο του πρώην κυβερνητικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το επίκεντρο των μαχών στην πρωτεύουσα από την είσοδό τους τη Δευτέρα, με σποραδικούς θύλακες να παραμένουν εκτός του ελέγχου τους μέσα στην πόλη.

Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.


Παράλληλα, κάλεσμα στους Λίβυους να σταθούν στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι και να συνενωθούν εναντίον του NATO, απηύθυνε μια γυναίκα η οποία δήλωσε ότι είναι κόρη του Λίβυου συνταγματάρχη.
«Λέω στο λιβυκό λαό να σταθεί χέρι-χέρι και να πολεμήσει το NATO», δήλωσε σε τηλεφωνικές της δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Orouba, που πρόσκειται στο καθεστώς του Καντάφι. Ο Καντάφι έχει μόνο μία κόρη, την Αΐσα.


Μήνυμα Καντάφι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην λιβυκή τηλεόραση, λέγοντας μάλιστα: «Έχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι, άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουπίζουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν από τους προδότες» είπε ο Καντάφι.

O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...