Τρίτη, Αυγούστου 23, 2011

Αυγουστιάτικος συνωστισμός στην εφορία από ιδιοκτήτες σκαφών

Εως και 800 εκατ. ευρώ θα αυξάνονταν τα έσοδα 
του κράτους αν δεν μεσολαβούσε η γραφειοκρατία
Αυγουστιάτικος συνωστισμός στην εφορία από ιδιοκτήτες σκαφών
Θετικά ανταποκρίθηκαν οι ιδιοκτήτες σκαφών στο
κίνητρο που τους έδωσε η κυβέρνηση προκειμένου
να τα δηλώσουν
Εκπληκτοι οι εφοριακοί, μεσούντος του Αυγούστου
άρχισαν να παραλαμβάνουν αιτήσεις από ιδιοκτήτες
σκαφών που ήθελαν να μετατρέψουν τα σκάφη τους από επαγγελματικά (όπως τα είχαν) σε ιδιωτικά. Τα δημόσια έσοδα σίγουρα θα αυξάνονταν τον Αύγουστο κατά 800 εκατ. ευρώ εάν δεν μεσολαβούσε η...γραφειοκρατία.


Οι ιδιοκτήτες των σκαφών θέλησαν να αξιοποιήσουν τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή σύμφωνα με τον οποίο δίδεται ένα είδος φορολογικής ασυλίας σε όσους είχαν παρανόμως δηλώσει τα σκάφη τους σε επαγγελματικά και πλήρωναν για να τα μετατρέψουν σε ιδιωτικά.

Σύμφωνα με το νόμο, όπως εξήγησαν στο «Βήμα» στελέχη του ΣΔΟΕ, όσοι καταβάλουν το ΦΠΑ της αγοράς του σκάφους και το ΦΠΑ της αγοράς των καυσίμων και πλήρωναν ένα ποσό θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

Και τούτο θα συνέβαινε εάν δεν μεσολαβούσε ο Αύγουστος και δεν καθυστερούσε να δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο νόμος αναμένεται από ημέρα σε ημέρα να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και έτσι θα αρχίσει η είσπραξη των φόρων.

Όσοι πληρώσουν, μπορούν να μετατρέψουν τα σκάφη τους σε ιδιωτικά και βεβαίως εξυπακούεται ότι ευ εξής θα τα δηλώνουν στην εφορία για να πληρώνουν και τους φόρους που τους αναλογούν.

Η έκπληξη όμως των εφοριακών ήλθε από το αφεντικό της... Φόρμουλα 1. Πρόκειται για τον 79χρονο κ. Μπέρνι Εκλοστόουν, τον «πιο ποθητό εργένη του κόσμου», σύμφωνα με το περιοδικό «Tattler», ο οποίος διαθέτει σχεδόν μόνιμα αγκυροβολημένο στη Μαρίνα του Φλοίσβου, ένα σκάφος, 58 μέτρων με το όνομα «Petara».

Οι ράμπο του ΣΔΟΕ ήλεγξαν το σκάφος και διαπίστωσαν ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του (με 2,6 δις. ευρώ περιουσία σε μετρητά και με δεκάδες ακίνητα που διατηρεί σ΄ όλο τον κόσμο) δεν είχε πληρώσει τον ΦΠΑ. Τον κάλεσαν στην αρμόδια ΔΟΥ και όπως βεβαιώνει το ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ κ. Τάσος Πεζετζάκος, ο κ. Εκλοστόουν προσφέρθηκε αμέσως να πληρώσει. Έστειλε έμβασμα στην εφορία πλοίων και εξόφλησε με 1,6 εκατ. ευρώ
.
Ήδη 15 άλλοι ιδιοκτήτες σκαφών κατέβαλαν τους φόρους για να επαναφέρουν τα σκάφη τους από επαγγελματικά σε ιδιωτικά. Έως τώρα, σύμφωνα με τους πρόχειρους προϋπολογισμούς έχουν εισπραχθεί περί τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ, (με το νέο νόμο που θα ισχύσει) αναμένεται να εισπραχθούν από 800 εκατ. ευρώ έως και 1δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...