Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το γερμανικό σχέδιο Μάρσαλ, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου έρχεται στην Ελλάδα αποστολή 100 επιχειρηματιών που θα συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Φ. Ρέσλερ. Ηδη ετοιμάζεται το χρηματοδοτικό πλάνο που θα στηρίξει τις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα, στις οποίες κεντρική θέση κατέχει η παραγωγή ενέργειας, και μάλιστα από τον ήλιο. «Αρχίζουμε επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Στέφαν Καπφέρερ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει επίθεση επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος από γερμανικής πλευράς στον συγκεκριμένο τομέα».
Βασικό θέμα στην ελληνογερμανική συνάντηση παραμένει ο ήλιος. Το σχέδιο «αξιοποίησης του ελληνικού ήλιου» που παρουσίασε αναλυτικά στη γερμανική αποστολή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, περιγράφει πώς θα γίνουν οι εξαγωγές ηλιακού ρεύματος όχι μόνο προς τη Γερμανία, αλλά και προς άλλες χώρες (Ιταλία) που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας για να καλύψουν τους στόχους και τις ανάγκες τους σε ΑΠΕ.
πως θα χρηματοδοτηθούν. Εκτός της ενέργειας, οι άλλοι τομείς γερμανικού ενδιαφέροντος είναι ο τουρισμός, η «παραδοσιακή βιομηχανία», τα τρόφιμα, οι υποδομές και η διαχείριση απορριμμάτων. Ωστόσο, για να μη μείνουν στα λόγια αυτές οι επενδύσεις, πρέπει να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα της άντλησης κεφαλαίων, κάτι που οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να κάνουν, ειδικά αυτή την περίοδο.Ετοιμάζεται λοιπόν ειδικό χρηματοδοτικό business plan, μέσω του οποίου θα δανειοδοτηθούν αποκλειστικά γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα από γερμανικές τράπεζες και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Περιλαμβάνει ειδικό χρηματοδοτικό πακέτο που θα προορίζεται αποκλειστικά για γερμανικές εταιρείες, οι οποίες είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σκοπεύουν να έλθουν για να επενδύσουν, αλλά και για ελληνογερμανικά κοινοπρακτικά σχήματα. Περιλαμβάνει επίσης κοινή ελληνογερμανική πρόταση που έχει υποβληθεί ήδη στην ΕΤΕπ, προκειμένου να αποδεσμευθεί ένα ποσό για χρηματοδοτικά σχέδια αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και στο ύψος του εναπομείναντος ΕΣΠΑ, περίπου 14 δισ. ευρώ. Δηλαδή ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, που θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό γερμανικού ενδιαφέροντος επενδύσεις στη χώρα, αλλά όχι μόνο. Προβλέπεται ακόμη η ενεργοποίηση της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW, η οποία εξειδικεύεται μεταξύ των άλλων στην παροχή εγγυήσεων. Η KFW θα παρέχει εγγυήσεις σε γερμανικές τράπεζες προκειμένου αυτές, με τη σειρά τους, να δανειοδοτήσουν γερμανικές επιχειρήσεις ή ελληνογερμανικές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το μοντέλο της παροχής εγγυήσεων σε ιδιωτικές τράπεζες εφαρμόζεται εκτεταμένα στα γερμανικά κρατίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου