Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

Βενιζέλος : «Μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού χρέους»

 «Σαφή πανηγυρική διακήρυξη για το μέλλον του ευρώ» ήταν η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής, είπε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη Tύπου που έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανακούφιση της οικονομίας, ανακούφιση του πολιτών και των αγορών. ''Χθες , με τις αποφάσεις της,  η Ε.Ε σε επίπεδο κορυφής, έδωσε καθαρή, σαφή απάντηση στις αγορές για το σύστημα προληπτικών μέτρων. Υπάρχουν οντότητες που κινούνται με τους δικούς τρόπους προκαλώντας προβλήματα, στα κράτη και στους πολίτες κάθε κράτους'', είπε ο υπουργός.
''Οι επιθέσεις κατά της Ιταλίας, μεγάλων χωρών, που μετέχουν στις 8 μεγαλύτερες του κόσμους σήμανε συναγερμό. Η Ελλάδα επωφελείται από την χθεσινή αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι μια ανακούφιση για την ελληνική οικονομία και αυτή η ανακούφιση θα περάσει σταδιακά στην πραγματική οικονομία. Αυτό όμως δεν σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών μας.
Τα χτεσινό αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε αποφασισμένοι. Το δείξαμε με το Μεσοπρόθεσμο. Εχουμε στείλει τα μηνύματα που έπρεπε. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα. Αυτό είναι κρίσιμο για την ομαλή εφαρμογή του νέου προγράμματος. Για να υπάρξει ανακούφιση του πολίτη για να περάσουμε σε νέες μορφές ανάλυσης.
Το Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, στο οποίο αναφερθήκαμε χτες εμείς το πιστεύουμε εμείς, εκείνοι το εννοούν. Για να γίνει πρέπει να μεσολαβήσουν ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Προκειμένου να ποιάσουν τόπο οι θυσίες χρειάζεται πάτος στο βαρέλι του δημοσίου χρέους. Και χτες έγινες αυτό. Μππήκε πάτος στο βαρέλι του δημόσιου χρέους. Στεγανοποιείται η κατάσταση, η οποία είναι όμως δύσκολη. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες
Οι τράπεζες
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενέστερα στο νέο πακέτο διάσωσης και καθησύχασε τους καταθέτες, μίλησε για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών για να βρίσκονται οι τράπεζες σε υψηλό επίπεδο. Οπως τόνισε αυτός είναι ένας απο τους στόχους. Αντιμετωπίζεται είπε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και φυσικά των τραπεζών.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση με στόχο ο core Tier 1 να φτάσει στο 10%(!) και επισήμανε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι τράπεζες θα στηριχθούν από το κράτος και από τα πακέτα και στη συνέχεια θα μετακυλίσουν τη ρευστότητα αυτή στην πργματική οιονομία, αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση η οποία τώρα είναι αρνητική.
"Η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, δεν ανεβάζει τον πήχη. Το πραγματικό αποτέλεσμα ξεκινά από τις τράπεζες μας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι το πιο εγγυημένο στην Ευρώπη για να μην πω και ευρύτερα. Υπάρχει ομπρέλα προστασίας. Μετέχουν θεσμοί, η ΕΕ, το EFSF και οι ίδιες οι τράπεζες διεθνώς επωμίζονται ένα βάρος της προσπάθειας γιατί εκτίμησαν ότι έτσι πρέπει να γίνει" τόνισε και συνέχισε:
"Ο έλληνας πολίτης νιώθει ασφαλής και πρέπει να νιώθει έτσι. Θα χρειαστεί βεβαίως κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά θα είναι απόλυτη. Οι τράπεζες διασφαλίζονται πλήρως κεφαλαιακά. Ρευστότητα σημαίνει ρευστότητα της πραγματική οικονομίας. Οι καταθέτες πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Αυτοί που έχουν σηκώσει τα χρήματά τους ας τα επιστρέψουν στις τράπεζες. Οποιαδήποτε αξιολόγηση έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν έχει καμία επίπτωση.
Τα βασικά χαρακτηριστικά: Καταλήξαμε σε μια γιγαντιαία επιμήκυνση της τάξης των 30 ετών. Έχουμε μπροστά μας 40 χρόνια σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%.Είναι ένας θώρακας μακράς διάρκειας. Αυτό μας ανακουφίζει πολύ. Έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας μέχρι το 2020."
source: www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...