Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

Οι "άγνωστοι" φίλοι στο Facebook μπορεί,... να εμπλέκονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα;



Yπάρχει δυνατότητα υποκλοπής στοιχείων από ψέυτικα προφίλ σε ένα δίκτυο χρηστών. 
Yπάρχει δυνατότητα υποκλοπής στοιχείων από ψέυτικα προφίλ σε ένα δίκτυο χρηστών.
Mέσω δημιουργίας ψεύτικων προφίλ (socialbots), δίνεται οι δυνατότητα υποκλοπής στοιχείων άλλων χρηστών του Facebook, σύμφωνα με ερευνητές του Καναδά. Συνήθως τα ψεύτικα προφίλ χρησιμοποιούνται από όσους εμπλέκονται με το
ηλεκτρονικό έγκλημα και μάλιστα πωλούνται στο διαδίκτυο έναντι μόλις 29 δολαρίων.
Η έκθεση των ερευνητών αναφέρει ότι όσο περισσότερους φίλους έχει κανείς, τόσο πιθανότερο είναι να αποδεχθεί αίτημα φιλίας από κάποιο ψεύτικο προφίλ. Αυτό που κάνουν κατά βάση είναι να στέλνουν ιούς σε δίκτυο υπολογιστών, ώστε να μπορεί ο αποστολέας να αποκτήσει τον έλεγχο σε καθέναν υπολογιστή ξεχωριστά.
Με αυτό τον τρόπο υποκλέπτει πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες στον υπολογιστή και κατόπιν τον χρησιμοποιεί για να προωθήσει εκ νέου μηνύματα spam και ιούς σε άλλους υπολογιστές. Αυτό που διαφοροποιεί το socialbot είναι ότι κατ’ αρχήν δεν είναι ευδιάκριτο από ένα πραγματικό προφίλ χρήστη στο Facebook. Δηλαδή, το ψεύτικο προφίλ, αφού στηθεί, στέλνει μηνύματα και αιτήματα φιλίας, διατηρώντας το όριο των 25 αιτημάτων φιλίας ανά ημέρα, ώστε να αποφεύγεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού προστασίας του Facebook.
Την έρευνα εκπόνησε τετραμελής επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του British Columbia στο Βανκούβερ. Η ομάδα δημιούργησε 102 ψεύτικα προφίλ και ένα “botmaster”, λογισμικό που στέλνει εντολές στα προφίλ. Το πείραμα είχε διάρκεια οχτώ εβδομάδων. Τα ψεύτικα προφίλ απέστειλαν αιτήματα φιλίας συνολικά σε 8.570 χρήστες, από τους οποίους οι 3.055 τα αποδέχθηκαν. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ήταν σε θέση να “αλιεύσουν” ηλεκτρονικές διευθύνσεις και άλλα δεδομένα όχι μόνο από αυτούς που έγιναν φίλοι με τα “socialbots”, αλλά και από το δίκτυο γνωστών και φίλων τους.
Το Facebook χαρακτήρισε το πείραμα “υπερβολικό, μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα” και σημείωσε ότι έχει απενεργοποιήσει τους περισσότερους από τους ψεύτικους λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν για την έρευνα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...