Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2011

Οκτώ εντυπωσιακές καινοτομίες,... για την παραγωγή "πράσινης" ενέργειας

H τεχνολογία και οι πρωτότυπες ιδέες των επιστημόνων για αξιοποίηση κάθε τύπου ενέργειας τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακές. 
H τεχνολογία και οι πρωτότυπες ιδέες των επιστημόνων για αξιοποίηση κάθε τύπου ενέργειας τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακές.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βελτιώνονται συνεχώς με νέες καινοτομίες να εμφανίζονται αξιοποιώντας την τεχνολογία αλλά και την έμπνευση των επιστημόνων. Αιολική ενέργεια,
ηλιακή ενέργεια, παλιρροϊκά ρεύματα ακόμη και περιττώματα ζώων μπορούν να βοηθήσουν στην παγκόσμια προσπάθεια για “πράσινη” εξοικονόμηση ενέργειας. Δείτε μερικές από τις ιδέες παρακάτω...
1. Αιολική ενέργεια μεγάλου υψομέτρου
Η ενέργεια που μεταφέρουν τα ρεύματα αέρα σε μεγάλα ύψη στην τροπόσφαιρα εκτιμάται ότι φτάνει τα 850 TW. Πρόκειται για μια απίστευτη ενεργειακή πηγή που δυστυχώς όμως με τη σημερινή τεχνολογία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Η αμερικανική εταιρεία Joby έχει ξεκινήσει έρευνες σε αυτόν τον τομέα και σχεδιάζει έναν “χαρταετό” για μεγάλα ύψη που μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό γεννητριών, ικανών να τροφοδοτήσουν με ενέργεια 150 νοικοκυριά.
2. Τεχνητή φωτοσύνθεση
Ομάδα ερευνητών του MIT ανέπτυξε ένα τεχνητό φύλλο που μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης των φυτών, μετατρέποντας το φως του ήλιου σε χημικό καύσιμο, που μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Πρόκειται για μια οικονομική συσκευή με βασική λειτουργία τον διαχωρισμό του υδρογόνου από το οξυγόνο.
3. Υποβρύχιος χαρταετός
Η Σουηδική εταιρεία Minesto έχει ήδη διεξάγει δοκιμές στον “υποβρύχιο χαρταετό” που ανέπτυξε για την εκμετάλλευση των παλιρροϊκών ρευμάτων. Ο “υποβρύχιος χαρταετός”, δεμένος με ένα πηδάλιο στον πυθμένα του βυθού, “κουβαλά” μια γεννήτρια που μετατρέπει την κυματική ενέργεια σε ηλεκτρική.
4. Ηλιακά κτήρια
Η αμερικανική εταιρεία Dow Solar έχει ξεκινήσει μαζική παραγωγή σανίδων οροφής με φωτοβολταϊκά, ενώ η ισπανική EnSol κατοχύρωσε το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας για τον ψεκασμό ηλιακής τεχνολογίας thin film σε επιφάνειες όπως παράθυρα και τοίχοι.
5. Ενέργεια από τις αγελάδες
Επταετές ερευνητικό πρόγραμμα σε έξι φάρμες παρήγαγε 12 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως από την κοπριά των αγελάδων μέσω της αναερόβιας πέψης μεθανίου.
6. Ηλεκτρικοί δρόμοι
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα. Γι’ αυτό και ο Scott Brusaw, μηχανικός από το Αϊντάχο των ΗΠΑ εφηύρε ένα οδόστρωμα φτιαγμένο από εξαιρετικά δυνατό γυαλί με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την ηλεκτροδότηση των φωτεινών σηματοδοτών, τη φωταγώγηση των δρόμων και την κάλυψη άλλων αναγκών.
7. “Πράσινες” πτήσεις
Τον Οκτώβριο τα αμερικανικά επιβατικά αεροπλάνα έκαναν τις πρώτες τους πτήσεις με βιοκαύσιμα από άλγη και μαγειρικά έλαια, ενώ η Virgin Atlantic ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για τις πτήσεις της υβριδικά καύσιμα από τα αέρια απόβλητα των χαλυβουργείων.
8. Ανεμογεννήτριες της επόμενης γενιάς
Ιαπωνικές ανεμογεννήτριες με φακούς αέρος ή τηλεσκοπικούς βραχίονες και σουηδικές θαλάσσιες ανεμογεννήτριες που παράγουν και αποθηκεύουν ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια είναι μόνο μερικές από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες του μέλλοντος.

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...