Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

Πόσο κερδίζετε από την ενεργειακή,... αναβάθμιση του σπιτιού σας

Το όφελος για όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις στις κατοικίες τους.  
Το όφελος για όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις στις κατοικίες τους.
Μέχρι και στο 1/3 μπορεί να πέσουν τα έξοδα για θέρμανση μιας κατοικίας, σε περίπτωση που αυτή αναβαθμιστεί ενεργειακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ οίκον", ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής τράπεζας Α. Αθανασόπουλος, το ετήσιο κόστος για θέρμανση και ψύξη μειώνεται εντυπωσιακά, ωστόσο παραμένει υψηλός ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης.
 
Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εθνική και προέκυψαν μετά από συνεργασία με μηχανικούς, ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας στην Αθήνα που έχει ετήσιο κόστος θέρμανσης 1100 ευρώ, μπορεί να το "ρίξει" στα 600 ευρώ, αν επενδύσει σε φυσικό αέριο, αλλάξει τα κουφώματα και κάνει θερμομόνωση. Ωστόσο το αρνητικό στην υπόθεση είναι ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα πρέπει να υπολογίσει ότι η απόσβεση θα γίνει μετά από 20 χρόνια. Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι επενδύοντας θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την αξία του σπιτιού του, σε μια περίοδο που τα ακίνητα κινούνται πτωτικά, ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος. 
 
Σε περίπτωση που η ενεργειακή αναβάθμιση πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου το κλίμα είναι διαφορετικό, τότε το κέρδος είναι πολλαπλό. Και αυτό γιατί μια μονοκατοικία, που έχει έξοδα θέρμανσης 3000 ευρώ ετησίως, μπορεί να τα μειώσει στα 1000 ευρώ, κάνοντας την ανάλογη ενεργειακή αναβάθμιση. 
 
Μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια, ενώ και οι τράπεζες είναι προσεκτικές, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Όπως είπε έρευνα της Εθνικής έδειξε ότι μόνο 2-3% των Ελλήνων θα έπαιρναν, σήμερα, χρηματοδότηση για μια "πράσινη επένδυση". Επεσήμανε ότι ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για φωτοβολταϊκά.
Υπογράμμισε πάντως ότι η τράπεζα επενδύει στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ οίκον, για αυτό και έχει το 40% του προγράμματος.
 
Π. Ευθυμιάδης
 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...