Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2011

ΣτΕ: Διαδικασίες «εξπρές» για τον συμψηφισμό,... οφειλών με χρέη φορολογουμένων


ΣτΕ: Διαδικασίες «εξπρές» για τον συμψηφισμό οφειλών με χρέη φορολογουμένων 

Θα αποφασίσει εάν είναι συνταγματική η σχετική νομοθετική διάταξη
Με διαδικασίες «εξπρές» (πρότυπη δίκη) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αποφασίσει εάν είναι συνταγματική η νομοθετική διάταξη που επιτρέπει τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με χρέη φορολογουμένων, που, όμως, είναι σε δικαστική αναστολή ή έχει ρυθμιστεί η αποπληρωμή τους σε δόσεις.

Ειδικότερα, η τριμελής αρμόδια επιτροπή του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και μέλη οι αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Μενουδάκος και Αθανάσιος Ράντος) έκανε δεκτό το αίτημα εταιρείας σεκιούριτι που ζητούσε να εισαχθεί ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του ΣτΕ η δικαστική εκκρεμότητά της, που έχει στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το άρθρο 67 του Ν. 3842/2010 περί του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, με το οποίο επιτράπηκε ο συμψηφισμός των τελούντων σε δικαστική αναστολή χρεών της προσφεύγουσας εταιρείας.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η διάταξη αντιτίθεται στο άρθρο του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αποτελεσματική έννομη προστασία και προβλέπει την υποχρέωση συμμόρφωσης της πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, υποστηρίζεται ότι η Πολιτεία παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταργεί στην ουσία τις δικαστικές αποφάσεις.

Υποστηρίζεται επίσης στην προσφυγή πως η επίμαχη διάταξη αντιτίθεται και στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν τέλος ότι οι διατάξεις περί αυτεπάγγελτου συμψηφισμού δεν είναι εφαρμοστέες χωρίς την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες και εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία ζήτησε από την Δ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων που έχουν εκδοθεί στο όνομά της και αφορούν αμοιβές από φορείς του στενού δημοσίου τομέα, οι οποίες προέρχονται από παροχή υπηρεσιών φύλαξης, κατόπιν υπογραφής σχετικών συμβάσεων (εργολαβικών).

Ομως, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ αρνήθηκε να εξοφλήσει τα χρηματικά εντάλματα, καθώς είχε αποφασιστεί ο συμψηφισμός των ποσών που αναγράφονται στα εντάλματα με τα χρέη της εταιρείας: 1) που τελούν σε δικαστική αναστολή, ύψους 38.538 ευρώ και 2) που βεβαιώθηκαν μετά από περαίωση και έχει ρυθμιστεί η πληρωμή τους σε 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες (το χρέος αυτό ανέρχεται στα 1.396.441 ευρώ).
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...