Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

Ελ Ιέρο: «Ξύπνησε» υποθαλάσσιο ηφαίστειο,... στα Κανάρια


Το Ελ Ιέρο είναι η μικρότερη νήσος των Καναρίων. Τα τελευταία 24ωρα, τους κατοίκους του έχουν αναστατώσει αρκετές σεισμικές δονήσεις, ανάμεσά τους και μία της τάξεως των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα αποδίδεται στις εκρήξεις υποθαλάσσιου ηφαιστείου
που άρχισαν τον περασμένο Ιούλιο και συνεχίζονται με κλιμακούμενη ένταση.
Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου, εάν χρειαστεί, να στεγάσουν σε καταφύγια έως και 2.500 ανθρώπους. Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν προληπτικά τις εστίες τους μετά από σεισμό μεγέθους 4,3 βαθμώςν της κλίμακας Ρίχτερ. Από τον Ιούλιο, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περίπου 10.000 μικρούς σεισμούς.
Το ηφαίστειο άρχισε να βρυχάται ξανά από την περασμένη Δευτέρα «φτύνοντας» μάγμα στην επιφάνεια. Η έκρηξή του εξέπληξε ακόμη και τους ειδικούς, οι οποίοι λίγες ώρες νωρίτερα εμφανίζονταν καθησυχαστικοί. Μέσα σε ένα 24ωρο, οι 70 δονήσεις που κατεγράφησαν, ήρθαν να τους διαψεύσουν προκαλώντας την ανησυχία των περίπου 11.000 κατοίκων του νησιού, το όνομα του οποίου σημαίνει «σίδερο» στα ισπανικά.
Κατά τον Αλμπέρτο Μπρίτο, υδροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο Λα Λαγούνα, οι εκρήξεις διατάραξαν τα επίπεδα οξυγόνου στη θάλασσα, στην επιφάνεια της οποίας βρέθηκαν νεκρά εκατοντάδες ψάρια. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι βραχυπρόθεσμα, η δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου θα έχει σοβαρές συνέπειες για το οικοσύστημα, το οποίο όμως θα ανακάμψει σύντομα.
Ένα νέο νησί;
Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα σε συνδυασμό με φωτογραφίες από ελικόπτερο, πάνω από το σημείο της έκρηξης, που δείχνουν μια τεράστια κηλίδα, οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά είναι η απαρχή της δημιουργίας ενός νέου νησιού κοντά στο Ιέρο. Η εφημερίδα El Mundo μάλιστα ζήτησε την άποψη καθηγητή Διεθνούς Δικαίου για το αν ένα τέτοιο νησί θα ανήκε διοικητικά στην Ισπανία ή στο Μαρόκο.
Σύμφωνα ωστόσο με το Νεμέσιο Πέρεθ από το Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων, απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία νησιού αποτελεί η άνοδος στην επιφάνεια μιας «απίστευτα μεγάλης» ποσότητας μάγματος, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει στην περίπτωση του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου ηφαιστείου.
Να σημειωθεί ότι το ίδιο το Ιέρο σχηματίστηκε πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά από τρεις ηφαιστειακές εκρήξεις.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...