Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

Συνταγματικός κατά το γαλλικό ΣτΕ,... ο νόμος για το διαδίκτυο

Ο νέος νόμος Hadopi, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία στο Διαδίκτυο, έχει χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενος 
Ο νέος νόμος Hadopi, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία στο Διαδίκτυο, έχει χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενος
Απέρριψε το γαλλικό ανώτατο διοικητικό δικαστήριο (Conseil d’Etat), τρεις προσφυγές κατά του αμφιλεγόμενου νόμου Hadopi, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα των χρηστών στο διαδίκτυο. Το
Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές και διευκρίνισε ότι οι προειδοποιητικές επιστολές που στέλνει η Αρχή στους χρήστες, κάθε φορά που κατεβάζουν παράνομα κάποιο μουσικό ή άλλο έργο, νομικά έχουν τη σημασία απλής ειδοποίησης πριν την επιβολή κύρωσης, και δεν αποτελούν καθ’ εαυτές ούτε διοικητικές κυρώσεις, ούτε ποινές.
Οι δύο από τις προσφυγές προέρχονταν από την εταιρεία Apple και τη θυγατρική της iTunes, ενώ η άλλη από την οργάνωση French Data Network (FDN). Ειδικότερα, το ένα διάταγμα ρύθμιζε τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, ενώ το άλλο αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που θα συνέλεγε η Αρχή Διάδοσης Καλλιτεχνικών Έργων και Προστασίας των Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο (Haute Autorite pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur l’Internet – Hadopi).
Η Apple ισχυρίστηκε ότι το διάταγμα οργάνωσης της Αρχής έπρεπε, πριν εκδοθεί, να υποβληθεί στην Κομισιόν, η FDN αφετέρου αμφισβητούσε την νομιμότητα έκδοσης του δεύτερου διατάγματος χωρίς γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρονικής και Ταχυδρομικής Επικοινωνίας (Arcep). Από την πλευρά της, η FDN ισχυρίστηκε ότι οι προειδοποιητικές επιστολές προς τους χρήστες, αποτελούσαν στην ουσία διοικητική κύρωση, συνεπώς θα έπρεπε να προβλέπεται διαδικασία δικαστικής προσβολής της.

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...