Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2011

Ελαφρύ σαν τον αέρα...

Ένα νέο μεταλλικό υλικό που αποτελείται από αέρα κατά 99,99%, αποτελεί πλέον το ελαφρύτερο υλικό στον κόσμο. Διαβάστε πώς δημιουργήθηκε
 
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια Caltech, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάϊν και των Εργαστηρίων HRL, με επικεφαλής τον δρα Τόμπολας Σέντερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", πέτυχαν να φθάσουν σε τόσο χαμηλή πυκνότητα, χρησιμοποιώντας μία μοναδική
αρχιτεκτονική ''μικρο-πλέγματος''. Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν ένα πλέγμα διασυνδεμένων κοίλων νανοσωλήνων, οι οποίοι έχουν τοιχώματα πάχους 1.000 φορές πιο λεπτά από μία ανθρώπινη τρίχα.
Η καινοτομική δομή του "αέρινου" υλικού τού προσδίδει μοναδική μηχανική συμπεριφορά, καθώς, μεταξύ άλλων, ''ανακάμπτει'' πλήρως στην αρχική κατάστασή του μετά από μεγάλη συμπίεση (άνω του 50%) και υπερβολικά μεγάλη απορρόφηση ενέργειας.
"Τα υλικά στην πραγματικότητα γίνονται πιο ισχυρά, όσο οι διαστάσεις τους συρρικνώνονται στη νανοκλίμακα", δήλωσε ο μηχανικός Λορέντσο Βάλντεβιτ.
Το νέο υλικό αναπτύχθηκε για λογαριασμό της περίφημης υπηρεσίας DARPA του Πενταγώνου των ΗΠΑ, που χρηματοδοτεί διάφορα ερευνητικά έργα στην αιχμή της επιστήμης.
Το πανάλαφρο υλικό μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε ηλεκτρόδια μπαταριών, συσκευές απορρόφησης ηχητικών δονήσεων ή ενεργειακών σοκ, θερμομόνωση κ.α.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...