«Το δημοψήφισμα θα είναι μία καθαρή εντολή και ένα καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό σχετικά με την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ» εκτίμησε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης.
Στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν θα είναι όπως σημείωσε «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι
στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».
«Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πορεία της Ελλάδας εντός του ευρώ» πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του πως η αναταραχή στις αγορές θα είναι βραχύβια.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού».
Παράλληλα, ο Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της ΝΔ.
«Τι άλλαξε και ''λύσσαξαν'' τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή» πρόσθεσε.
«Το δημοψήφισμα έγινε ξαφνικά για αυτούς κάτι τρομερό και φοβερό. Η Αντιπολίτευση, που πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στη Σύνοδο Κορυφής και ήλπιζε ότι θα πέφταμε, βλέπει ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να βρεθεί στη γωνία, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει θετικά. Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό. Μιλάνε δήθεν στο όνομα του λαού, αλλά φοβούνται την ετυμηγορία του» συμπλήρωσε.
«Ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας καθώς «όλοι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού».
Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος ανέφερε πως αποφασίστηκε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης.
Σημειώνεται πως υπουργική επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη διατύπωση του ερωτήματος καθώς και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει εκ νέου πάνω στη βάση των προτάσεων που θα καταθέσουν οι βουλευτές του κόμματος σχετικά με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου