Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2011

Γερμανία: Υπάρχει σχέδιο,... ελεγχόμενης χρεοκοπίας για υπερχρεωμένα κράτη


Γερμανία: Υπάρχει σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας για υπερχρεωμένα κράτη 

Σύμφωνα με το εξασέλιδο κείμενο του υπουργείου, η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα
 Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας, όπως αναφερόταν σε έγγραφο το οποίο δημοσίευσε η Daily Telegraph.

«Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό σχετικά με αυτό», ανέφερε συγκεκριμένα το γερμανικό υπουργείο τονίζοντας ότι περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.

Σύμφωνα με το εξασέλιδο κείμενο του υπουργείου, η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία «δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους τους».

Το μνημόνιο του γερμανικού υπουργείου προτείνει οι διαδικασίες για την «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 2013.

«Πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους» σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, αναφέρεται στο κείμενο.

Το έγγραφο τάσσεται επίσης υπέρ της σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνοντας ότι η όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας θα πρέπει να τιμωρείται με «στέρεα δημοσιονομικά μέτρα» που θα της επιβάλλονται, όπως συγκεκριμένες περικοπές δαπανών ή νέοι φόροι.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Ολλανδίας να δημιουργηθεί η θέση ενός Επιτρόπου της ΕΕ που θα είναι αρμόδιος και θα έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε εθνικούς προϋπολογισμούς το έγγραφο προειδοποιεί πως «οι συνταγματικές πρόνοιες της αυτονομίας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που έχει η Μπούντεσταγκ [η γερμανική εθνοσυνέλευση] θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση».

Επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις το κείμενο καλεί να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, περιλαμβανομένων πιθανών παγωμάτων της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ και της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο ομολογείται στο κείμενο ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεφάρμοστο.

«Στην περίπτωση που (η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ) δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...