Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

"Οι πολλές ειδήσεις,... μπορεί να μας αρρωστήσουν"

ελβετία κλινιή ίντερνετ ενημέρωση  
Μια ιδιότυπη κλινική για “ασθενείς” της πληροφόρησης λειτουργεί σε Μουσείο της Ελβετίας
"Υπάρχουν άνθρωποι που αρρωσταίνουν, υπάρχει κίνδυνος, για κάτι σαν “κάψιμο””, απέναντι στον σημερινό καταιγισμό πληροφοριών, ιδίως μέσω των νέων μέσων όπως το ίντερνετ, που μεταδίδουν χιλιάδες πληροφορίες, άμεσα και γρήγορα. Αυτό αναφέρει η διευθύντρια του μουσείου Επικοινωνίας Ζακλίν Στράους, στην Βέρνη της Ελβετίας, όπου λειτουργεί μια πρωτότυπη κλινική για “εθισμένους” στην διαδικτυακή ενημέρωση και την επικοινωνία. 
 
Πώς λειτουργεί η κλινική; Μόλις μπαίνει στο μουσείο ο επισκέπτης, αντικρύζει  μια μισοφωτισμένη αίθουσα με ράφια που φιλοξενούν 12.000 βιβλία. Τόσα θα πρέπει να διαβάζει καθημερινά ένας άνθρωπος, αν συμμετέχει και ασχολείται με την επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων που δημοσιεύονται σε όλον τον κόσμο.
 
Όμως, ο όγκος των πληροφοριών και της επικοινωνίας που μεταδίδονται σήμερα, σε όλον τον κόσμο μέσω Ιντερνετ, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τηλεφώνων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, αντιστοιχούν σε 7,355 δισεκατομμύρια gigabites, δηλαδή δισεκατομμύρια βιβλία.
 
Μια γυναίκα υποδέχεται τους επισκέπτες στην διαφορετική αυτή κλινική και τους θέτει ερωτήσεις, σχετικά με το αν αισθάνονται αγχωμένοι, "στριμωγμένοι" ή εξουθενωμένοι. Αν απαντήσουν θετικά περνούν στην "αίθουσα τσεκ απ", όπου συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που θα καθορίσει τον Προσωπικό τους Δείκτη Επικοινωνίας (IPC), ο οποίος αυτομάτως τους παραπέμπει σε δωμάτια θεραπείας. Μόλις τελειώσουν, λαμβάνουν από έναν αυτόματο διανομέα το φάρμακο, την "επικοινωνοκαΐνη", καθώς και συμβουλές για να ξεπεράσουν την εξάρτηση τους. 
 
“Η υπερπληθώρα πληροφόρησης είναι σαν τη διατροφή... αν τρώμε πολύ, αν τρώμε το ίδιο πράγμα...θα αρρωστήσουμε”, σημειώνει η κ. Στράους.
 
 
 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...