Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

Γερμανία: Η Ελλάδα είναι,... η λάθος «νύφη» της ευρωζώνης

Η Ανγκελα Μέρκελ σε τριήμερη διάσκεψη για την οικονομία τάχτηκε κατά των απόψεων Σαρκοζί αλλά και εναντίον όλης της Ευρώπης
Γερμανία:  Η Ελλάδα είναι η λάθος «νύφη» της ευρωζώνης 
 Η Ελλάδα συνεχίζει να μένει οικονομικά μετέωρη - παρά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα. Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ στην τριήμερη διάσκεψη για την οικονομία, που διοργανώνει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung»
στο Βερολίνο.
 «Εύχομαι στη νέα ελληνική κυβέρνηση κάθε επιτυχία» είπε. «Αλλά είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει από μόνη της τη βιωσιμότητα του χρέους της». Κι αυτό επιβάλει την τάχιστη δυνατή εφαρμογή του κουρέματος, καθώς και όλων των διαρθρωτικών αλλαγών.
 «Για αρκετό διάστημα δεν ήταν ξεκάθαρο ποια είναι η κατάσταση στη χώρα» πρόσθεσε. «Η τρόικα πίστευε αρχικά ότι έχει κυρίως πρόβλημα ρευστότητας. Τελικά όμως διαπίστωσε ότι το χρέος της ήταν ανεξέλεγκτο. Χωρίς γενναίο κούρεμα δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει βιώσιμο».
 Η καγκελάριος επανέλαβε, ότι η Ελλάδα αποτελεί εντελώς «ιδιαίτερη περίπτωση» - τόσο σε ότι αφορά το ύψος και την υφή του χρέους της, όσο και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Παρόμοια περίπτωση, πρόσθεσε, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Κι αυτό αποκλείει άλλο κούρεμα χρέους αλά ελληνικά.
 Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομικών Φίλιπ Ρόσλερ, που μίλησε αμέσως μετά την κ.Μέρκελ.
 «Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από μόνη της από την κρίση» είπε. Η εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου είναι η μόνη δυνατότητα προστασίας της.
 Αλλά πρόοδος δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα. «Ήμουνα ο ίδιος στην Ελλάδα επικεφαλής μεγάλης ομάδας μεσαίων κυρίως επιχειρηματιών» είπε. Η θέληση τους για επενδύσεις είναι δεδομένη, πρόσθεσε. Όμως, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν σήμερα, όσο δεν υπάρχει κτηματολόγιο και όσο η δημόσια διοίκηση έχει τα χάλια της. «Η Task Force με επικεφαλής τον Κλάους Ράιχενμπαχ προσπαθεί τώρα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε. Αλλά οι βελτιώσεις δεν πρόκειται να προκύψουν αμέσως.
 Η οικονομική βοήθεια, πρόσθεσε, θα έρχεται μελλοντικά από το ταμείο ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής στήριξης EFSF. Αυτή «η βοήθεια από τα έξω» για κράτη, που δεν τα βγάζουν πέρα μόνα τους, όπως η Ελλάδα, θα οδηγήσει όμως σε μερική απώλεια της κυριαρχικότητάς. «Έτσι εγείρεται πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης» είπε. Αλλά αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να αντισταθμισθεί επαρκώς από την επιτυχία της βοήθειας σε οικονομικό επίπεδο.
 Ο κ.Ρόσλερ υπενθύμισε, ότι το κόμμα του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ήταν εξ αρχής διασπασμένοι σε ότι αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο υπουργός εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ στην τότε κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ ήταν υπέρ, ο υπουργός οικονομίας Ότο Γκράφ Λάμπσντορφ εναντίον. «Τελικά, η ένταξη συνέβη» είπε.  «Ήταν όμως σαν να είχε παντρευτεί κανείς τη λάθος νύφη» πρόσθεσε. Η μια δυνατότητα αντίδρασης στη συνέχεια ήταν ο «ματωμένος χωρισμός», η άλλη, η παροχή βοήθειας - αυτό που γίνεται δηλαδή σήμερα.
 Η είδηση της ημέρας ήταν βέβαια η επίθεση που εξαπέλυσε η κ.Μέρκελ εναντίον του Νικολά Σαρκοζί σχετικά με το μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
 Ο γάλλος πρόεδρος επανήλθε τις τελευταίες ημέρες στην πρόταση-«μπαζούκα», το EFSF να μετεξελιχθεί σε τράπεζα που θα χρηματοδοτείται άμεσα από την ΕΚΤ - κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η καγκελάριος. «Αυτό δεν αποτελεί λύση» είπε. «Δεν ήμουν ποτέ τόσο σίγουρη γι αυτό».
«Η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική» πρόσθεσε. Κι αυτό σημαίνει κυρίως συμφωνία των πολιτικών ηγετών της ευρωζώνης σχετικά με την επιβολή ενός νέου συμφώνου σταθερότητας, το οποίο θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις κατά των χωρών-παραβατών, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας προσαγωγής τους στο Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο.
 Ταυτόχρονα τάχθηκε και κατά των ευρομολόγων - υπέρ των οποίων συνηγορεί η Κομισιόν. «Η Μέρκελ εναντίον της υπόλοιπης Ευρώπης» ήταν ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Süddeutsche Zeitung». Και τίποτα δεν δείχνει, ότι θα αποκτήσει σύντομα συντρόφους σε αυτό τον αγώνα.
tovima

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...