Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2011

Ζητούν... διπλή υπογραφή για να δώσουν τα 8 δισ.



Να δεσμευθούν εγγράφως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ότι θα στηρίξουν απολύτως τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου Μνημονίου ζήτησε χθες το Eurogroup.
Αυτό δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Oικονομικών Ολι Ρεν.
Ειδικότερα ο Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος. «Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επίτροπος Ρεν όταν ρωτήθηκε αν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.
Η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου σχετικά με την έκτη δόση δεν έχει εγκαταλειφθεί, ανέφερε ο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η εκταμίευσή της θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποστολή των επιστολών. Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε, επίσης, ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω υπουργικής τηλεδιάσκεψης.
Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ακόμη πως αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η αποστολή της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
Τέλος, ο επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία τώρα αποκαθίσταται.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ. Εντονες πιέσεις προς τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνήσουν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση της έκτης δόσης, άσκησε χθες ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη στην Ελλάδα για την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, οι δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Καλούμε την κυβέρνηση να κινηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει άμεσα δράση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε χθες ότι δεν θα υπάρξει σχόλιο για το αίτημα των Γιούνκερ - Ρεν.Από την πλευρά της ΝΔ, ανώτατες κομματικές πηγές δήλωναν πως η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και δεν έχει πρόβλημα να δεσμευτεί και εγγράφως.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Mανώλης Σπινθουρακης-Ρεπορταζ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...