Σάββατο, Νοεμβρίου 12, 2011

Το μικρότερο όχημα του κόσμου,... έχει μήκος 60.000 φορές μικρότερο από μια τρίχα!

Έχει τέσσερις ρόδες και αντί για καύσιμο... ηλεκτρόνια 
Έχει τέσσερις ρόδες και αντί για καύσιμο... ηλεκτρόνια
Έχει τέσσερις ρόδες, δεν καίει βενζίνη και είναι το... αυτοκίνητο με το μικρότερο μήκος στον κόσμο. Αν η ιδέα σας ενθουσιάζει γιατί το παρκάρισμα είναι ο καθημερινός σας εφιάλτης, δυστυχώς, θα σας απογοητεύσουμε: δεν μπορείτε να το το οδηγήσετε. Κι αυτό γιατί έχει μήκος μόλις ένα δισεκατομμυριοστό
του μέτρου, δηλαδή περίπου 60.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα!
Ολλανδοί και Ελβετοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν το μικρότερο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά ένα μόριο, στο οποίο έχουν προσαρτηθεί τέσσερις “τροχοί” και κινείται με την ώθηση ηλεκτρονίων.
Κάθε “τροχός” είναι μια συστάδα ατόμων, προσδεδεμένη στο κυρίως μόριο με διπλούς δεσμούς άνθρακα. Το όχημα μπορεί, μάλιστα, να διατηρήσει την αυτονομία του και οι επιστήμονες ρυθμίζουν κατά βούληση την πορεία του μέσω ηλεκτρικών πεδίων. Μόνο μειονέκτημα του οχήματος είναι ότι για να λειτουργήσει θα πρέπει να βρίσκεται σε συνθήκες -266 βαθμών Κελσίου!
Οι επικεφαλής των μελετών που οδήγησαν στην “κατασκευή” του οχήματος ο καθηγητής Μπεν Φερίνγκα του πανεπιστημίου Γκρόνιγκεν και τον Τιμπόρ Κούντερνακ του πανεπιστημίου του Τβέντε, ελπίζουν τώρα ότι η ανακάλυψή τους μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί στην ιατρική, τη ρομποτική και τη νανο- μηχανική επιστήμη ανοίγοντας νέους δρόμους στην υπηρεσία του ανθρώπου.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...