Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Live your parkour myth,... in Santorini


Ρομαντικά ηλιοβασιλέματα στην περίφημη καλντέρα, ντοματίνια, φάβα, κρασί βινσάντο. Αν όλα αυτά σας θυμίζουν τη Σαντορίνη, είστε σε καλό δρόμο. Από εδώ και στο εξής, ωστόσο, για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, προσθέστε στη λίστα και το parkour.

Από τη Νίκη Ρωμανού
«Η Σαντορίνη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα φυσικό πάρκο parkour» ομολογεί ο Pavel Petkuns και δεν έχει και άδικο. Πόσο εύκολο μπορεί να βρει κανείς ένα φυσικό τοπίο που να εξυπηρετεί την ασταμάτητη «λαιμαργία» του να νικά εμπόδια; Γιατί αυτό θέλουν οι απανταχού parkour-άδες: εμπόδιο δωσ’ τους και την ψυχή τους πάρε.
Και τελικά η απόκρημνη πλαγιά του κυκλαδίτικου νησιού αποδείχτηκε ο επίγειος παράδεισος των 15 αθλητών parkour που διαγωνίστηκαν το προηγούμενο Σάββατο στο διεθνή διαγωνισμό Red Bull Art of Motion 2011. Σκαλοπάτια, τοίχοι, καμπυλωτές οροφές μέχρι και χερούλι αμαξιού- συγκεκριμένα ενός ψεύτικου Mini Cooper που θα έπαιρνες όρκο ότι είναι αληθινό- μπορεί να γίνει ο στόχος τους προκειμένου να εκτελέσουν σωστά το ακροβατικό τους.

  Άλματα, κωλοτούμπες στον αέρα, κινήσεις που παραπέμπουν σε breakdance και ό,τι άλλο παράτολμο σου κόβει την ανάσα, εκτελέστηκε χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος από τους διεθνείς διαγωνιζόμενους. Και ομολογουμένως ήταν όλοι τους υπέροχοι, γεμάτοι τόλμη και φαντασία. Ωστόσο, η κορυφή πάντα ανήκει σε έναν και αυτός, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ο 19χρονος Λετονός Pavel.

  Η τετραμελής κριτική επιτροπή τον ξεχώρισε αφήνοντας στη δεύτερη και στην τρίτη θέση τον Γάλλο Yoan Leroux και τον Βέλγο Gaetan Bouillet αντίστοιχα. Για το νεαρό νικητή, το έπαθλο δεν είναι μόνο χρηματικό: «Χάρη στο parkour μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω για πρώτη φορά στην Ελλάδα και να θαυμάσω το υπέροχο τοπίο της Σαντορίνης. Επίσης έκανα νέους φίλους, τους συναθλητές μου». Και όχι μόνο, θα έλεγαν κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες που είδαν κοριτσάκια στην εφηβεία να τρέχουν ξωπίσω του για ένα αυτόγραφο.

Το κοινό πάντως είχε από όλα: ντόπιοι, τουρίστες, γονείς με παιδιά, ερωτευμένα ζευγαράκια, απλοί περαστικοί επιδοκίμασαν τις προσπάθειες των τολμηρών αθλητών με αποτέλεσμα η κίνηση στο Φηροστεφάνι να θυμίζει την αυγουστιάτικη high season. Σε αυτήν τη μαγική εικόνα, βέβαια, συνετέλεσε και ο σχεδόν καλοκαιρινός καιρός. Κόντρα στις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα σύννεφα συγκεντρώθηκαν και ξέσπασαν αμέσως μετά την απονομή και το παραδοσιακό μπουγέλο με σαμπάνια, όταν πια οι αθλητές ετοιμαζόντουσαν για το ξέφρενο πάρτι που ακολούθησε σε club της περιοχής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  Και βασικά μόνο τότε η παρέα-πια- των νεαρών δεν επιδόθηκε σε εντυπωσιακό freerunning. Διότι, όλες τις υπόλοιπες ώρες, όπου και αν βρίσκονταν, ακόμα και στο αεροδρόμιο του νησιού, η αφρόκρεμα του parkour έστηνε μια αυτοσχέδια πίστα. Έτσι απλά. Αφού, άλλωστε, δεν χρειάζεται απολύτως κανένας εξοπλισμός για αυτό το άθλημα του δρόμου, μόνο «σωματική αντοχή και κότσια», όπως λέει και ο κατάξανθος νικητής από τη Λετονία.

  cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...