Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2011

H μητέρα,... όλων των κακών


thumb

Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Καλημέρα σας!
Παρακολουθώντας έντρομος τις εξελίξεις πινγκ – πονγκ μεταξύ των θριαμβολογιών των μαθητευόμενων μάγων της οικονομίας και των μαθητευόμενων μάγων της αντιδραστικής πάλης, νιώθω όλο και περισσότερο βέβαιος ότι η χώρα μας δεν θα γυρίσει απλώς στις αρχές της
μεταπολίτευσης, όπως στοιχηματίζουν οι ξένοι μπούκηδες, αλλά στα τέλη του εμφυλίου…
Πραγματικά δεν έχω τρομάξει περισσότερο από έναν υπουργό Οικονομικών που πανηγυρίζει, μιλώντας μάλιστα και επί ώρες, για το haircut που επέτυχε. Λες και το κούρεμα είναι μόνο η μείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους. Τι κι αν αυτό σημαίνει παράλληλα μείωση της εθνικής περιουσίας κατά το ίδιο ποσοστό… Προφανώς ο υπογράφων τα σχετικά «ντόκιουμεντς» (μια και αρχίσαμε να μιλάμε επισήμως σαξονικά) εκτιμά ότι θα βρίσκεται αλλού, και σίγουρα ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ, όταν οι συμπολίτες του αντιληφθούν τι ακριβώς έγινε…
Επίσης με τρομάζει το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι αποδοκιμάζονται όχι στα γραφεία τους, αλλά στους χώρους εορτασμού μιας εθνικής επετείου. Μην νομίσετε ότι αυτό είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Μπορεί χρονικά η 28η Οκτωβρίου να συνέπεσε με τις αποφάσεις για το κούρεμα των ομολόγων μας (εεε, με συγχωρείτε, σόρρι κιόλας, εννοούσα την μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% που τόσο πολύ θαυμάζουν σε όλον τον κόσμο…) αλλά το μπλέξιμο της εθνικής επετείου με τα υπόλοιπα, μυρίζει εθνοκαπηλευτικό μπαρουτάκι.
Λίγη ώρα μετά την θαυμαστή συνέντευξη του Μπένι, για το πόσα πέτυχε και μας χάρισε με το κούρεμα του χρέους (πράγματι, αφού είναι τόσο καλό το αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν μας γυρνά πίσω τις έκτακτες εισφορές, που μπήκαν πριν «κουρευτούμε») ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι η πρόταση για κούρεμα της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους κατά 50% ίσως δημιουργήσει «event of default». Σε απλούστερα ελληνικά, εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή «η απομείωση κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πτωχευτικό γεγονός».
Κατά τον Fitch, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει και μετά το κούρεμα υψηλό ποσοστό χρέους, ενώ εκτιμά ότι για να επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του 85% των ιδιωτών πιστωτών που κατέχουν τα 210 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους. Ο οίκος συμπλήρωσε ότι μετά την ανταλλαγή, αν πετύχει, η σχέση ΑΕΠ προς χρέος για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013. Και βέβαια  υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως το εάν θα συγκεντρωθούν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο Fitch έδωσε την επομένη την σκυτάλη στον υπουργό Οικονομικών (της Γερμανίας) Σόιμπλε που εκβιάζοντας ανοικτά Ελλάδα και τραπεζίτες δηλώνει (σήμερα στο Σπίγκελ) ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους από τις τράπεζες, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος». Τι περίεργο που τον δρόμο τον είχε ανοίξει ο Μπένι, την Παρασκευή, καλώντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να… συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις…
Διόλου παράλογο λοιπόν ότι ο εξαίρετος και εγκυρότατος οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ έγραψε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ευρωζώνης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% δεν είναι η τελική λύση, και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα «κουρέματα».
«Δεν έχουμε δει το τέλος του πόσα θα πρέπει να είναι τα “κουρέματα”», δήλωσε ο Ρόγκοφ στο Bloomberg, και πρόσθεσε με νόημα: «το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, για πόσο, τι θα γίνει και πως θα εξελιχθεί το θέμα».
Τι πιστεύει ο Ρόγκοφ; «Απλώς προσπαθούν να κρατήσουν την Ελλάδα στο παιχνίδι» είπε, ενώ εκτίμησε πως υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 80% η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. «Η συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για επέκταση του ταμείου διάσωσης απλώς «αγοράζει χρόνο».
Ωραία. Εάν όλα αυτά τα προσθέσω στην ατμόσφαιρα που αρχίζει να δημιουργείται με τις ματαιώσεις παρελάσεων και την καλλιέργεια διχαστικού κλίματος δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβω. Όσοι έχουν διαβάσει την ελληνική ιστορία του τελευταίου αιώνα γνωρίζουν ότι κάπως έτσι αρχίζουν όλα τα κακά στην Ελλάδα. Με ένα κλίμα που μας φέρνει απέναντι. Τους καλούς και τους κακούς. Διχασμός, Εμφύλιος, Κύπρος. Γι’ αυτό και τρόμαξα τα τελευταία 24ωρα…
Με την ευκολία…
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...