Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2011

H Eurostat "αυξάνει",... τους Έλληνες ανέργους


Στο 17,6% ανεβάζει το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα η Eurostat. Ανακοίνωση σοκ από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας
Απόκλιση που ξεπερνά τη μία μονάδα στο ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο καταγράφεται στα στοιχεία της Eurostat συγκριτικά με αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, έχει φθάσει στο 17,6%, όταν η ΕΛΣΤΑΤ την τοποθετεί στο 16,5%.
Ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο έφθασε τα 16,198 εκατομμύρια -περίπου όσο είναι ο πληθυσμός της Ολλανδίας-, σημειώνοντας νέα αύξηση σε ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1998.
Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,2% επί του πληθυσμού της Ευρωζώνης και υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν το ποσοστό ανεργίας στο 10,1%.
Περίπου 188.000 άτομα ή και παραπάνω έχασαν τη δουλειά τους στο διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το αντίστοιχο δίμηνο του 2009. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία (22,6%).
Αμετάβλητος στο 3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σε χωριστή έκθεση η Eurostat.
Εκατομμύρια χωρίς θέση εργασίας
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) ανακοίνωσε σήμερα ότι σε δύο χρόνια θα υπάρχει έλλειψη 40 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κόσμο και κάλεσε τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) να συντονίσουν περισσότερο τις οικονομικές πολιτικές τους απέναντι στην κρίση.
"Εκτιμάμε ότι τις δύο προσεχείς χρονιές οι ανάγκες σε θέσεις εργασίας της παγκόσμιας οικονομίας ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια. Για να επανέλθει το ποσοστό της απασχόλησης στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση", το 2007, δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών (IIES) του ILO Ρέιμοντ Τόρες.
Όμως "αν οι τάσεις επιβεβαιωθούν", προσέθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, "η παγκόσμια οικονομία θα δημιουργήσει μόνον 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας", δηλαδή τις μισές από αυτές που χρειάζονται.
Σύμφωνα με τον ILO, η παγκόσμια ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ποτέ, ξεπερνώντας στα τέλη του 2010 το όριο των 200 εκατομμυρίων ανέργων.
Οι ειδικοί του ILO, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους τα τελικά στοιχεία για το 2011, φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω φέτος, σημείωσε ο Τόρες.
Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση των είκοσι πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη στις Κάννες, ο ILO αποκαλύπτει ότι σε 45 χώρες από τις 118 που εξετάστηκαν "ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών μεγεθύνεται".
Αυτό συμβαίνει κυρίως στις προηγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στον αραβικό κόσμο και σε μικρότερο βαθμό στην Ασία. Αντιθέτως ο κίνδυνος πρόκλησης κοινωνικών ταραχών είναι "σταθερός ή ακόμη πιο αμυδρός στην υποσαχάρεια Αφρική και στη Λατινική Αμερική".
Έκκληση στη G20 για άμεση δράση
Για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοί αυτοί κίνδυνοι, ο ILO καλεί τη G20 να ενσωματώσει περαιτέρω την απασχόληση στις οικονομικές πολιτικές της και τα μέλη της να συντονίσουν τις πολιτικές τους.
Ο ILO επισημαίνει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η σημερινή επιβράδυνση της οικονομίας προκαλεί τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση είναι η «απομόνωση» των χωρών.
"Μολονότι το 2008-2009 οι χώρες, και ιδιαίτερα αυτές της G20, είχαν προσπαθήσει να συντονίσουν τις πολιτικές τους, είναι σαφές ότι εφεξής δρουν απομονωμένα", εξηγούν οι ειδικοί του ILO.
Για την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας κυρίως τις επενδύσεις μέσω μιας μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και "συσχετίζοντας στενότερα μισθούς και παραγωγικότητα".
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...