Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2011

G20 προς Ευρώπη: Σταματείστε γρήγορα,... την κρίση χρέους


G20 προς Ευρώπη: Σταματείστε γρήγορα την κρίση χρέους 

Οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρών πιέζουν την ευρωζώνη να προχωρήσει πιο γρήγορα για να μην εξαπλωθεί η κρίση
Στη μέγγενη των πιέσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η Ευρωζώνη, προκειμένου να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς στην επίλυση της κρίσης χρέους.



Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 από το Παρίσι κάλεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν πιο δυναμικά εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.



Στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και οι κεντρικοί τραπεζίτες «προσβλέπουν σε γρηγορότερους ρυθμούς, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος του EFSF και να μην εξαπλωθεί η κρίση».



Και όλα αυτά εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπου ενδέχεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.



Παράλληλα, η G20 θα εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.



«Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στις τράπεζες, όπως απαιτείται.»



Πάντως, η πρόταση για σημαντικότατη ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ (έως 350 δισ. δολάρια) «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.



Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ υπογράμμισε ότι οι μη δεσμευμένοι πόροι του Ταμείου είναι επαρκείς.



Την αμερικανική στάση φαίνεται πως συμμερίζονται και η Ιαπωνία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία, σημαντικοί χρηματοδότες των κεφαλαίων του ΔΝΤ.

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...