Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Ftiaxto.gr: «Η χειροτεχνία καλύπτει την καταπιεσμένη ανάγκη μας,... να δημιουργήσουμε»


Οι διοργανώτριες της έκθεσης Χειροτέχνικα 2011, οι δαιμόνιες Βάλια Μπινίκου και Ελίνα Αντωνοπούλου μίλησαν  για την έκθεση που ετοιμάζουν, για τη φιλοσοφία της χειροτεχνίας, αλλά και για τη λανθασμένη ίσως, ταύτιση του χειροποίητου με το «φτηνό».

Μία διήμερη γιορτή αφιερωμένη στις χειροποίητες δημιουργίες φιλοξενείται στις 15 και 16 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Parapera, με αφορμή τη συμπλήρωση των 4 χρόνων δημιουργικής και επιτυχημένης πορείας του Ftiaxto.gr. Υπό τον τίτλο «Χειροτέχνικα 2011» πραγματοποιείται η πρώτη έκθεση χειροτεχνίας (Craft Fair) που διοργανώνεται στην Αθήνα για τους λάτρεις του χειροποίητου - επαγγελματίες και μη.
Η χειροτεχνία έχει αναδειχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος φαίνεται να ευαισθητοποιείται σε αυτόν τον τομέα περισσότερο από ότι παλιά. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Ναι, μπορεί κανείς να πει ότι η χειροτεχνία είναι και πάλι της μόδας! Μετά από 2-3 γενιές που θεωρούσαν ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με τις χειροτεχνίες στριμώχνονται στο πρότυπο της παραδοσιακής καταπιεσμένης νοικοκυράς, ήρθε η εποχή που το χειροποίητο είναι και πάλι cool! Για να μην πούμε για τους άντρες και τις χειροτεχνίες, ένα ταμπού που ακόμα υπάρχει έντονο στην κοινωνία μας.
Εμείς πιστεύουμε ότι η επιστροφή στο χειροποίητο οφείλεται στην ανάγκη των ανθρώπων να αισθάνονται ότι παράγουν κάτι... Oι δουλειές μας είναι πλέον μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Δεν φτιάχνουμε πράγματα με τα χέρια μας. Η χειροτεχνία έρχεται να καλύψει αυτή την καταπιεσμένη ανάγκη μας να δημιουργήσουμε.
Ποιος είναι ο στόχος και η χρησιμότητα της χειροτεχνίας; Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη φιλοσοφία πίσω από αυτή;
Παλαιότερα η χειροτεχνία κάλυπτε καθαρά χρηστικές ανάγκες μέσα σε ένα σπίτι. Οι νοικοκυρές έπλεκαν και έραβαν τα ρούχα της οικογένειας, κεντούσαν τα προικιά τους, παρασκεύαζαν μαρμελάδες και τουρσί για να έχουν τρόφιμα όλο τον χρόνο. Αντίστοιχα, οι άντρες του σπιτιού έφτιαχναν με τα χέρια τους τα έπιπλα, τα σκεύη, το τυρί κτλ.
Σήμερα, που όλα τα βρίσκουμε έτοιμα, η χειροτεχνία απέχει σημαντικά από την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών. Το χειροποίητο συχνά θεωρείται πιο όμορφο αισθητικά από το έτοιμο προϊόν μαζικής παραγωγής. Η χειροτεχνία πλέον, είναι συνώνυμη με την ανάγκη για δημιουργία, για νέους τρόπους κοινωνικοποίησης, με τη χαλάρωση και την εκτόνωση του στρες, την ανακύκλωση των υλικών κ.α.
Τι ετοιμάζετε για την πρώτη έκθεση χειροτεχνίας;
Η Χειροτέχνικα 2011 είναι μια πρωτοβουλία του Ftiaxto.gr που δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες του χώρου, δηλαδή στους εμπόρους υλικών και εργαλείων, σε όσους έχουν εργαστήρια και διοργανώνουν σεμινάρια, εκδότες βιβλίων σχετικών με το χειροποίητο, να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο κοινό. Μιας και η Χειροτέχνικα συμπίπτει και με τα 4α γενέθλια του Ftiaxto.gr ετοιμάζουμε και διάφορες εκπλήξεις για να ευχαριστήσουμε τους επισκέπτες μας, όπως διαγωνισμό με δώρα, ζωντανό γύρισμα της διαδικτυακής μας εκπομπής Ftiaxto Videocast, αναμνηστικά δωράκια κτλ.
Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση «Χειροτέχνικα»;
Η Χειροτέχνικα εκτός από τα περίπτερα των εκθετών θα περιλαμβάνει και δωρεάν workshops στο δώμα του πολυχώρου Parapera που μας φιλοξενεί. Τα δωρεάν αυτά εργαστήρια είναι παρουσιάσεις των εκθετών που συμμετέχουν στη Χειροτέχνικα και θα περιλαμβάνουν επιδείξεις υλικών, εργαλείων και τεχνικών που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν. Το αναλυτικό πρόγραμμα των παρουσιάσεων θα δημοσιευτεί στο Ftiaxto.gr, ώστε να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Από ποιο είδος χειροτεχνίας ξεκινήσατε εσείς και ποιο είναι αυτό που σας εμπνέει περισσότερο;
Η πορεία μας στη χειροτεχνία ξεκίνησε από το κόσμημα και το πλέξιμο. Αυτά είναι και τα είδη που μας έδωσαν και την έμπνευση να ξεκινήσουμε και το Ftiaxto.gr πριν από 4 χρόνια. Πλέον όμως, μπορούμε να πούμε ότι καταπιανόμαστε με όλα: ραπτική, κέντημα, σαπούνια, κεριά, ψηφιδωτό, μαγειρική, κηπουρική, διακόσμηση, χαρτοτεχνίες... Η λίστα είναι ατελείωτη!
Τι υλικά χρησιμοποιείτε συνήθως;
Αγαπημένα υλικά είναι τα υφάσματα, οι χάντρες, τα νήματα, το χαρτί… Δεν περιοριζόμαστε σε συγκεκριμένα υλικά. Μας αρέσει πολύ να βρίσκουμε παραμελημένα αντικείμενα στο σπίτι ή στο δρόμο και να τα μεταμορφώνουμε σε καινούργια!
Τι έχετε στο μυαλό σας ξεκινώντας να δημιουργείτε κάτι καινούργιο με τα χέρια σας;
Είναι γεγονός ότι αντλούμε μεγάλο κομμάτι της έμπνευσής μας από sites του εξωτερικού. Οπότε πολύ συχνά βλέπουμε κάπου κάποιο project που μας αρέσει και φροντίζουμε να το δοκιμάσουμε και να δούμε που θα μας βγάλει. Πολύ σπάνια μοιάζει το αποτέλεσμα με αυτό που είχαμε δει στην αρχή. Το project μας πηγαίνει μόνο του εκεί που θέλει. Πάντως τις περισσότερες φορές η πρόκληση είναι να βρούμε τα υλικά για να φτιάξουμε κάτι. Δυστυχώς, η χώρα μας είναι ακόμα αρκετά πίσω σε αυτό το θέμα και ευελπιστούμε με τη Χειροτέχνικα να βοηθήσουμε και τους προμηθευτές υλικών, αλλά και τους αγαπημένους μας χειροτέχνες να βρίσκουν ευκολότερα ποικιλία σε υλικά και εργαλεία και εδώ.
Είστε οι δημιουργοί του www.ftiaxto.gr . Ποιος είναι ο στόχος του και τι θέλετε να επιτύχετε μέσω αυτού του site σας;
Αυτό το ερώτημα θέλαμε να το απαντήσουμε κι εμείς από τότε που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το Ftiaxto.gr. Όπως γράφουμε λοιπόν στο «Ποιοί είμαστε»: «Στόχος του Ftiaxto.gr είναι να στεγάσει τις αναζητήσεις μας και να φιλοξενήσει τις δικές σου. Δεν είναι ένα site μόνο για το πλέξιμο, είναι ένα site για οτιδήποτε μπορεί να φτιάξει κανείς με τα χέρια του, με οποιοδήποτε υλικό τον εμπνέει και για οποιαδήποτε χρήση μπορεί να φανταστεί. Είναι μία «ωδή» στο χειροποίητο!»
Εν μέσω κρίσης η χειροτεχνία μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα οικονομική λύση που συνδέεται παράλληλα και με τη δημιουργικότητα. Διπλό όφελος δηλαδή.
Είναι γεγονός ότι σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο το να μπορείς να μεταποιήσεις μόνος τα ρούχα σου ή να κοντύνεις τις κουρτίνες σου ή να ανακυκλώσεις αντικείμενα που έχεις στο σπίτι σου είναι βολικό. Η χειροτεχνία όμως, μπορεί να είναι και μια πολύ ακριβή απασχόληση. Εμείς ευχόμαστε ο κόσμος να στραφεί στη χειροτεχνία και το χειροποίητο για να βρει σε αυτό κάτι που τον ευχαριστεί και τον κάνει δημιουργικό και όχι μόνο γιατί γλιτώνει χρήματα!!! Είναι άδικο να συνδεθεί η χειροτεχνία μόνο με την κρίση και ελπίζουμε να μην συμβεί αυτό!
Βάλια Κανελλοπούλου
vkanel@clickatlife.gr 
naftemporiki 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...