Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Bloomberg: Η Ευρώπη θα σταματήσει την κρίση,... με 3 τρισ. ευρώ


Η ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαθέσουν ποσό 3 τρισ. ευρώ για να σταματήσουν την κρίση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρώπη, για να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή μεγαλύτερη από αυτή του 2008-2009, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια εξαιρετικά μεγάλη «δύναμη πυρός».
Επίσης, για να αποκαταστήσει την
αξιοπιστία της, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πετύχουν τρία πράγματα, που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει. Αρχικά, θα πρέπει να απορρίψουν την ψευδαίσθηση ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!

ότι ορισμένα κράτη –ιδιαίτερα η Ελλάδα- μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ένας ρεαλιστικός υπολογισμός για το πόσα θα χάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν εκδηλωθούν οι χρεοκοπίες και τρίτον, θα πρέπει να προσφέρουν εγγυήσεις σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, ώστε να πείσουν τις αγορές ότι οι χρεοκοπίες και οι ζημιές αυτές θα είναι και οι τελευταίες.
Ποιες χώρες θα χρεοκοπήσουν
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πρώτο ερώτημα αφορά στο ποιες χώρες θα πρέπει να κηρύξουν χρεοκοπία. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση αυτής της λίστας και θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά προγράμματα λιτότητας για τη σταθεροποίηση του χρέους της.
Πρόβλημα όμως έχει και η Πορτογαλία, που θα πρέπει να δώσει αγώνα για να μειώσει το χρέος της σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Άλλες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, μπορούν να σταθεροποιήσουν τα χρέη τους με πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 2% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές δεν θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τέτοια πλεονάσματα βρίσκονται εντός του ιστορικού εύρους, οπότε η μάχη θα μπορούσε να τερματιστεί με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Το μέγεθος της διαγραφής του χρέους
Το δεύτερο ερώτημα αφορά το ποσό του χρέους που μπορούν τα αφερέγγυα κράτη να αποπληρώσουν.
Αν θεωρηθεί ότι είναι εφικτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ, και ότι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις θα επέτρεπαν στις κυβερνήσεις να δανειστούν με λογικά επιτόκια μετά την χρεοκοπία τους, η Ελλάδα θα χρειάζονταν έναν «κούρεμα» της τάξης του 70% και η Πορτογαλία 40%.
Οι χρεοκοπίες αυτές θα μείωναν το ελληνικό και το πορτογαλικό χρέος κατά 300 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου κατέχουν οι τράπεζες. Το ποσό αυτό δείχνει ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για νέα κεφάλαια, που θα δοθούν στο τραπεζικό σύστημα, είναι λογικές.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να παράσχουν αυτά τα κεφάλαια, αν και οι τράπεζες μπορεί τελικά να αντλήσουν από μόνες τους μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων, ενώ ενδέχεται να επιτραπεί και σε ορισμένες από αυτές να καταρρεύσουν.
Τι ποσό χρειάζεται για να σταματήσει η κρίση
Το σημαντικότερο ερώτημα πλέον αφορά στο μέγεθος που θα πρέπει να έχει η «δύναμη πυρός» για να στηριχθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και να προστατευτούν οι φερέγγυες κυβερνήσεις από κερδοσκοπικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και του ΔΝΤ, οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, θα ανέλθουν στα 2,5 τρισ. ευρώ μέχρι το 2015. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν κι ένα περιθώριο λάθους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 τρισ. ευρώ προκειμένου να σταματήσουν την κρίση.
Πολιτική βούληση
Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα δεν θα μπορέσουν από μόνα τους να λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. Για την επιβίωση του ευρώ, οι ηγεσίες της ευρωζώνης θα πρέπει να δείξουν πολιτική θέληση για να αντιμετωπίσουν θεμελιώδη ζητήματα, όπως η έλλειψη ενιαίας δημοσιονομικής αρχής και οι προβληματικοί κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...