Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

Σαμαράς: «Οχι» συγκυβέρνηση - «Ναι» στις εκλογές...


Σαμαράς: «Οχι» συγκυβέρνηση - «Ναι» στις εκλογές 

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Ξεκάθαρο «όχι» σε κάθε προοπτική συγκυβέρνησης και συναίνεσης είπε πριν από λίγο, όπως είχε προαναγγείλει από προχθές το Βήμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης, για την οποία ανέφερε πως δεν έχει πλέον καμία νομιμοποίηση, υπεραμύνθηκε της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου και ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Το μόνο αληθινά «σωτήριο» που μπορούν να κάνουν, είναι να φύγουν.
Εκλογές μπορεί να μη θέλουν, Αλλά δεν μετράει τι θέλουν εκείνοι,
Μετράει τι θέλει ο λαός» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επαναδιαπραγματευθεί με επιτυχία, την ισχυρή, λαϊκή εντολή, μετά από εκλογές, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Οι δανειστές δεν θέλουν αλλαγή των στόχων της πολιτικής. Εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους, αλλά τους τρόπους για να πετύχουμε τους στόχους» τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπεραμυνόμενος της επαναδιαπραγμάτευσης, υπενθυμίζοντας παλαιότερη φράση των εκπροσώπων της τρόικας ότι «το μνημόνιο δεν είναι οι πλάκες του Μωϋσή».


Λάβρος κατά της συγκυβέρνησης

«Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφόρησαν σενάρια συγκυβέρνησης. Δεν μας αφορούν. Το έχουμε πει πολλές φορές. Να συγκυβερνήσουμε σε τι; Στο λάθος;
Να συγκυβερνήσουμε, για να εφαρμόσουμε μαζί με άλλους, αυτό που από την αρχή προειδοποιήσαμε και αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος; Να συναινέσουμε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής Κοινωνίας; Να συναινέσουμε στην πολιτική που, αντί να μειώνει το έλλειμμα, διογκώνει την ανεργία και πολλαπλασιάζει τα λουκέτα;» διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ακόμα και εάν συμφωνούσε η Ν.Δ. «εκ των υστέρων με το λάθος», διερωτήθηκε, εάν θα έπαυε αυτό να είναι λάθος, εάν θα σταμάταγε η ανεργία και θα περιοριζόταν τα λουκέτα.

«Πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, μια Κυβέρνηση, αντί να κυβερνήσει, φορτώνει τη δική της αποτυχία στην Αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών: φορολογικά μέτρα, νέο μισθολόγιο και περικοπές, κ.α.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διερωτήθηκε ποια εθνική γραμμή να χαράξουν από κοινού με τον Πρωθυπουργό, όταν τους χωρίζει μεγάλη απόσταση. «Δεν ψάχνουν για συγκυβέρνηση, αλλά για συνενόχους» τόνισε ο κ. Σαμαράς.


Επέκρινε τις παρασκηνιακές διεργασίες


Ο κ. Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια που διακινούνται περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με προσωπικότητες από όλους τους χώρους.

«Περιθώρια νέας γραμμής για να συν-υποστηρίξουμε υπάρχουν; Και ποια;…Και κάτι ακόμα: τη νέα εθνική γραμμή δεν πρέπει να την ξέρει ο κόσμος; Δεν πρέπει να έχουμε την κατανόηση του κόσμου; Αν εγώ πω ότι «συμφωνώ με τον κ. Παπανδρέου», θα ηρεμήσει ο κόσμος;» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια επέκρινε και όσους αναφέρουν και διάφορα ονόματα για τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπογραμμίζοντας: «Θα δεχθεί ο λαός, ερήμην του, νέες συμφωνίες που θα κληθεί να πληρώσει, μόνο και μόνο επειδή τις λύσεις αυτές θα τις στηρίζουν και πρόσωπα γνωστά από το παρελθόν, στα πλαίσια μια κυβέρνησης σωτηρίας, όπως προβάλλεται τις τελευταίες μέρες; Με πρόσωπα από το παρελθόν θα πάμε στο μέλλον; Όσοι προτείνουν τέτοιες λύσεις, ένα πράγμα έχουν στο μυαλό τους: Να παραμείνουμε στα παλιά και να μην αλλάξει τίποτε».

Μάλιστα, έστειλε και ένα μήνυμα σε όσους προωθούν τα σενάρια συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι οι λύσεις και οι θυσίες που πρέπει να γίνουν, απαιτούν και προϋποθέτουν ότι ο λαός συμφωνεί και τις στηρίζει..., και τόνισε με έμφαση: «Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ελεύθερα και δημοκρατικά στο προσκήνιο...Όχι στο παρασκήνιο, με αιφνιδιασμούς και εκβιασμούς. Αλλιώς θα διευρυνθεί το σχίσμα ανάμεσα στην Πολιτική και το λαό».


Όχι στους 180 ψήφους για νέα μέτρα - Όχι στο δημοψήφισμα


Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει το κόμμα του τα νέα μέτρα, ακόμα και εάν απαιτηθούν 180 ψήφοι, κάτι το οποίο το χαρακτήρισε εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Τους προειδοποιώ κι αυτό να μη το κάνουν...Γιατί εμείς ό,τι συμφωνούμε το ψηφίζουμε από μόνοι μας, χωρίς κανένα εκβιασμό. Κι όπου διαφωνούμε, το καταψηφίζουμε όποιος κι αν πιέζει, όσο κι αν πιέζει, είτε με 180 ψήφους το φέρουν, είτε με 280...Εμείς παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν ψηφίζουμε» σημείωσε με ένταση.

Επίσης, επέκρινε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, λέγοντας: «Ακούμε τώρα ότι σχεδιάζουν να εκτονώσουν τη λαϊκή κατακραυγή με δημοψήφισμα! Τους προειδοποιώ να μη το κάνουν. Δεν θα εκτονώσουν το λαό. Θα τον εξοργίσουν ακόμα περισσότερο...».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι χθεσινές εξελίξεις δεν έφεραν τη λύση στο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους και ανέφερε πως όλα δείχνουν ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου θα αναθεωρηθεί. «Όμως, ο χρόνος περνά και η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Πράγμα που δεν κάνει καλό ούτε για την Ελλάδα, αλλά ούτε και για την Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε: «Απ’ όλη αυτή την εξέλιξη, είναι εντυπωσιακή η απουσία της επίσημης Ελλάδας. Όχι μόνο από τις διαπραγματεύσεις, αλλά κι από το να έχει εκφράσει οποιαδήποτε άποψη. Δημιουργείται, έτσι, η αίσθηση ότι βρισκόμαστε χωρίς εκπροσώπηση και πέφτουμε στο κενό».


Επιθετικός στα ΜΜΕ για την κριτική τους

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με επιθετική διάθεση προς τα ΜΜΕ και την κριτική που ασκούν στον πολιτικό λόγο που αρθρώνει, επέλεξε να τους επιπλήξει για την αξιολόγηση που κάνανε στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Μάλιστα, πίσω από τα δημοσιεύματα, αναγνώρισε προσπάθεια να πληγεί η Ν.Δ. και παράλληλα τη διαμόρφωση ενός σκηνικού υποκρισίας.

Επικαλέστηκε όσους σχολίασαν τα όσα είπε για το Θεό στη ΔΕΘ με την επισήμανση «κατηγορήθηκα ως... Χριστιανός». «Που ζουν οι άνθρωποι αυτοί;
Δεν γνωρίζουν ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες η θρησκευτική πίστη δεν διώκεται; Δεν έχουν ακούσει ότι την Ευρώπη σήμερα δεν την κυβερνά ο… Εμβέρ Χότζα, αλλά την κυβερνούν Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα;».

Για τις επικρίσεις των ΜΜΕ για τις αναφορές του στην «Πατρίδα», καυτηρίασε όσους σχολίασαν πως απευθύνεται στο πατριωτικό φρόνημα του λαού. «Μα, που θα απευθυνθείς όταν μιλάς σε ένα λαό και του ζητάς θυσίες; Στα... καταναλωτικά του πρότυπα; Θα του πουλήσω ψεύτικες υποσχέσεις, όπως ο κ. Παπανδρέου;
Ή θα του μιλήσω για το πώς θα σταθεί ξανά στα πόδια του και θα παραδώσει στα παιδιά του μια χώρα που θα τα κάνει υπερήφανα;».

Για όσους τον επέκριναν για τις αναφορές του στην επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, είπε ότι κατηγορήθηκε για προγονοπληξία και ανέφερε: «Αλλά, ποιοι μιλάνε για «προγονόπληκτους»; Ένα Κόμμα που κληροδότησε την αρχηγία του από τον Παππού, στο γιο και τώρα στον Εγγονό;».

Κατά τον κ. το πρόβλημα είναι η απελπισία του κόσμου στους δρόμους και κυρίως πως θα βγούμε από την κρίση, χωρίς να διαλυθούμε ως κοινωνία και πάντα στα πλαίσια του ευρώ. «Ασφαλώς στα πλαίσια του ευρώ. Αλλά και με λογική Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.
Όχι με λογική τιμωρητική! Με θυσίες, ναι! Αλλά και με φως στην άκρη του τούνελ…» είπε χαρακτηριστικά.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...