Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

Η Γερμανία... παίζει με το "Κουτί της Πανδώρας"

Η Γερμανία κάνει πολιτική γκάφα με το να αντιμετωπίζει την κρίση ως ένα ελληνικό παραμύθι ηθικής, σημειώνουν αναλυτές. Παρασκηνιακές κινήσεις από την Μέρκελ
Αξιωματούχοι στο Βερολίνο επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό οι επενδυτές που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα να έχουν και νέες απώλειες πέρα από το κούρεμα της τάξεως του 21% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο.

Το ακριβές ύψος του κουρέματος, όπως σημειώνει η Telegraph, θα εξαρτηθεί από τα πορίσματα του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα.
Μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα έμεινε πίσω στις δεσμεύσεις της, σημειώνει πηγή στη βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας πως το κούρεμα του 21% δεν είναι πλέον αρκετό, τη στιγμή που οι φήμες που κυκλοφορούν εκτιμούν ότι θα υπάρξει κούρεμα της τάξεως του 60%.
"Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας", σχολίασε ο Andrew Roberts της RBS, σημειώνοντας ότι οι αγορές θα στρέψουν την προσοχή τους στην Πορτογαλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Marchel Alexandrovich από την Jefferies Fixed Income που εκτιμά ότι η Γερμανία παίρνει το ρίσκο να ανοίξει το "Κουτί της Πανδώρας" με το να "ξηλώσει" την ελληνική συμφωνία.
"Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή", προσθέτει, σχολιάζοντας ότι οι επενδυτές θα τραβούσαν τις καταθέσεις τους από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία.
"Ξέρουν ότι οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν. Δεν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα τραβήξει τη σκανδάλη", συμπληρώνει.
Ο Gary Jenkins της Evolution Securities, σχολιάζοντας τις υποσχέσεις της Άγκελας Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνει ότι δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου επειδή προφανώς δεν υπάρχει κάποιο.
Οι επικριτές σχολιάζουν ότι η Γερμανία κάνει μία πολιτική γκάφα με το να αντιμετωπίζει την κρίση ως ένα ελληνικό παραμύθι ηθικής, παραβλέποντας τα διαρθρωτικά δεινά της ΟΝΕ.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...