Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Τοποθέτησαν κεραμικό εμφύτευμα,... στο κρανίο ασθενούς

Μία αστυνομικός έγινε η πρώτη ασθενής στη Βρετανία, τμήμα του κρανίου της οποίας αντικαθίσταται από κεραμικό εμφύτευμα, αντί για μεταλλικό που συνήθως χρησιμοποιείται.
Η 45χρονη Λίντα Μπατ, υποβλήθηκε στην επέμβαση αυτή όταν διαπιστώθηκε ότι έχει πέντε όγκους στον εγκέφαλό της – και οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τμήμα του κρανίου της για να μπορέσουν να τους φτάσουν.
Η κεραμική πλάκα θα ενσωματωθεί με το πέρασμα του χρόνου με τα οστά του κρανίου που της έχουν απομείνει.
Την αντικατάσταση πραγματοποίησε πριν από 18 μήνες ο νευροχειρουργός δρ Τόνυ Μπέλι, στο Γενικό Νοσοκομείο του Σάουθαμπτον, αλλά τώρα δημοσιοποιήθηκε.
Όπως εξήγησε ο δρ Μπέλι, το κεραμικό από το οποίο δημιουργήθηκε το εμφύτευμα είναι όμοιο με τα κατασκευαστικά υλικά, αλλά πολύ πιο ακριβό. Η χρήση του κρίθηκε αναγκαία ώστε να μπορούν οι γιατροί να παρακολουθούν την εξέλιξη των όγκων της κυρίας Μπατ – κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί, εάν της τοποθετούσαν μεταλλική πλάκα (το κεραμικό εμφύτευμα είναι διαφανές).
Παρ’ ότι έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την διάγνωση των όγκων και την εγχείρηση, η 45χρονη εξακολουθεί να υποβάλλεται σε θεραπεία για δύο από τους όγκους της. Ωστόσο, έχει επιστρέψει στην εργασία της, αν και πλέον κάνει δουλειά γραφείου στο αστυνομικό τμήμα κοντά στο σπίτι της.
Όπως δήλωσε, το εμφύτευμα δεν της έχει ποτέ προκαλέσει πόνο, ούτε την ενοχλεί που προσφέρθηκε να δοκιμάσει κάτι το οποίο εν πολλοίς είναι πειραματικό.
Ο δρ Μπέλι λέει ότι το κεραμικό εμφύτευμα μοιάζει πολύ με τα φυσικά οστά και εάν υποστεί κάταγμα, μπορεί να επουλωθεί, ενώ με τον καιρό ο οστίτης ιστός (από αυτόν αποτελούνται τα οστά) αναπτύσσεται μέσα του και ενώνεται μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...