«Ως φαίνεται το ψήσιμο και το βράσιμο των ψαριών με σος σόγιας μειωμένου νατρίου παρέχει οφέλη, ενώ η κατανάλωση τηγανητών, παστών ή αποξηραμένων ψαριών όχι.
Αντιθέτως, αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο», αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, στην Μανόα.
Οι ερευνητές μελέτησαν την πηγή, το είδος, την ποσότητα και την συχνότητα κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε 82.243 άνδρες και 103.884 γυναίκες από το Λος Άντζελες και τη Χαβάη.
Έπειτα από 11,9 χρόνια παρακολούθησαν, καταγράφηκαν 4.516 θάνατοι από καρδιολογικά αίτια.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια μορφή λίπους που, όπως έχει αποδειχθεί, προστατεύει από το έμφραγμα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ενδέχεται να συμβάλλει και στην προστασία από άλλα νοσήματα, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Άλτσχαϊμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα ψάρια - κυρίως τα «παχιά» όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα - είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψητά ή βραστά ψάρια, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες καρδιακού θανάτου, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα.
«Είναι ξεκάθαρο πως όσο περισσότερα ψητά ή βραστά ψάρια τρώει ένας άντρας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει από την καρδιά του», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, ανάλογα ισχυρό όφελος δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες – με εξαίρεση όσες εκτός από πολλά ψάρια, κατανάλωναν και μεγάλες ποσότητες σόγιας με μειωμένο νάτριο.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα θρεπτικά συστατικά της σόγιας συνδυάζονται με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, προστατεύοντας την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που διεξάγεται στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου