Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

Το κούρεμα του χρέους,... με απλά μαθηματικά

Τι θα αλλάξει σε μισθούς, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταθέσεις, ασφαλιστήρια συμβόλαια. 
Τι θα αλλάξει σε μισθούς, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταθέσεις, ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Πέρα από τους σύνθετους υπολογισμούς των αγορών και των αξιωματούχων των Βρυξελλών, για το ύψος του κουρέματος και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, υπάρχει και η σκληρή καθημερινότητα. Αυτή, δηλαδή,
που επηρεάζει τα εισοδήματά μας και, κατ΄ επέκταση, όλο τον τρόπο ζωής μας. Επιδιώκοντας να γράψω το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτόν ακριβώς τον τομέα, ζήτησα την άποψη δύο Ελλήνων οικονομολόγων. Ας δούμε, λοιπόν, πώς εξηγούν στο 24h.gr τι θα συμβεί σε μισθούς, συντάξεις, παροχές υγείας, καταθέσεις και ασφαλιστήρια συμβόλαια, αλλά και τι λένε για την επόμενη ημέρα στις αγορές και στον οικονομικό σχεδιασμό.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Το θέμα δεν είναι το ποσοστό, αλλά οι λεπτομέρειες των όρων της διαδικασίας. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια και μπορεί να διακινδυνεύσει πρόβλεψη για το τι θα γίνει, γιατί αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρωζώνη. Γι΄ αυτό είναι εξαιρετικά αβέβαιο να πει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Είναι σαν να μιλάμε για νευροχειρουργική. Δηλαδή, για πολύ λεπτή επέμβαση, όπου δεν ξέρεις τι θα γίνει μετά. Το θέμα είναι να γίνει με τέτοια μορφή, ώστε να μην πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Τώρα, αν πετύχει, δηλαδή αν όλα λειτουργήσουν κανονικά και πεισθούν οι αγορές, θα μειωθεί μεν το χρέος σε βαθμό που να μην είναι άμεσα πιεστικό, αλλά τα βλέμματα όλων θα στραφούν στο θέμα του ελλείμματος και της ανάπτυξης. Πρέπει, δηλαδή, στη συνέχεια, όποιο σχέδιο υπάρξει για τη μείωση του ελλείμματος, να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Θα απαιτεί επίμονες και προσεκτικές κινήσεις, με μέτρα που θα εφαρμόζονται με ακρίβεια, για να επιτευχθούν οι στόχοι. Θα είναι δύσκολο και μετά, αν κινηθούμε όπως τα τελευταία δύο χρόνια. Τότε, θα είναι σίγουρα χαμένη υπόθεση.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΟΝΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Πρέπει να υπάρξει μέριμνα και πρόβλεψη για το πώς και ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία στο θέμα της απομείωσης της αξίας των ομολόγων.
Ασφαλιστικό σύστημα
Στο αναλογιστικό υπόδειγμα των ασφαλιστικών ταμείων, που προδιαγράφει την ικανότητα των ταμείων να ανταπεξέλθουν στις συντάξεις, στο εφάπαξ και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια, πρέπει να ενσωματωθούν δύο πράγματα:
Η μείωση της αξίας των ομολόγων, που χρησιμοποιούνται στο αποθεματικό τους, και
η μείωση της αξίας των εγγυήσεων, προκειμένου να έχουν ρευστότητα.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να συνεισφέρει το ποσό της απομείωσης των ομολόγων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Επειδή είναι εξαιρετικά αμφίβολη η κάλυψη των ζημιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπεται ότι θα έχουμε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με παράλληλη μείωση των συντάξεων, ενώ δεν αποκλείεται και η περικοπή παροχών υγείας.
Επιπλέον, η πώληση περιουσιακών στοιχείων των ταμείων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αυτή την περίοδο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν έχουν ακίνητα.
Τράπεζες
Θα αποδυναμωθεί η κεφαλαιουχική βάση τους και, μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (που θα διαρκέσει έως ένα χρόνο), πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, να μην υπάρχει πρόβλημα στις απαιτήσεις των πελατών τους (καταθέσεις κλπ.).
Ασφαλιστικές εταιρίες
Στην περίπτωση αυτή, όλα κρίνονται από το πώς έχουν κινηθεί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Δηλαδή, από το βαθμό έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα και άλλες κινητές αξίες. Εδώ, μεγάλο ζητούμενο είναι το πόσο θα επηρεασθούν οι καταβολές των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Νεκτάριος Β. Νώτης
www.24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...