Όχι απλώς καταρρακωμένη, αλλά και κομμένη σε πολλά κομμάτια θα πουληθεί η ΔΕΗ, για να τη «σαρώσουν» ακόμη φθηνότερα οι μεγάλοι του ενεργειακού χώρου, ξένοι και δικοί μας…
Τα όσα είπε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να εντυπωσίασαν ορισμένους, αλλά… όχι και τους αναγνώστες του «Π», οι οποίοι είναι ενημερωμένοι εδώ και
πολύ καιρό για τις ξεπουληματικές μεθοδεύσεις.
Όταν η Τίνα Μπιρμπίλη προωθούσε τη δημιουργία θυγατρικών της επιχείρησης, είχαμε γράψει πως θα αποτελέσουν τον δούρειο ίππο ώστε οι ιδιώτες να αγοράσουν τα «φιλέτα» της ενέργειας και να αφήσουν στο κράτος όλες τις ζημιογόνες δραστηριότητες.
Λίγο αργότερα, όταν «άναψε» η συζήτηση για τους λιγνίτες, είχαμε γράψει ότι οι ιδιώτες ενδιαφέρονται για τα ορυχεία και τις καινούργιες μονάδες, όχι όμως για τους «γερασμένους» και «βρόμικους» σταθμούς. Τώρα, η κυβέρνηση τους δίνει «πακέτο» μαζί με την πρόσβαση στα κοιτάσματα…
Είχαμε προειδοποιήσει ότι ξένοι και ντόπιοι «μνηστήρες» εποφθαλμιούν κατά δεύτερο λόγο τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, γιατί θα τους κοστίσει λιγότερο να τους εξαγοράσουν τώρα, από το να κατασκευάσουν νέους… Τη Δευτέρα, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως στο προς πώληση «πακέτο» της ΔΕΗ εντάσσονται και μονάδες «νερών»…
Πρόκειται για το τελευταίο σενάριο που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Κομισιόν, για το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας.
Μεθόδευση αρπαγή
Ωστόσο, οι κοινοτικοί δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη και συνεχίζουν να απειλούν με την έσχατη λύση, που είναι η «αρπαγή» σχεδόν των τριών τετάρτων της ΔΕΗ (υπό τη σημερινή μορφή), μέσω αύξησης κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι «στρατηγικοί επενδυτές» κι όχι ο σημερινός μεγαλομέτοχος, που είναι το Δημόσιο…
Πώς θα γίνει αυτό; Με τον απλούστατο τρόπο της «εξαφάνισης» του σημερινού χρέους της επιχείρησης, το οποίο ξεπερνά τα τέσσερα δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της είναι κοντά στα 1,36 δισ. ευρώ…
Ακόμη και 2,5 δισ. ευρώ να είναι η αύξηση κεφαλαίου, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει (ή δεν θα το αφήσουν να έχει…) περίπου 1,4 δισ. ευρώ για να διατηρήσει το 51% των μετοχών… Έτσι, μέσα σε μία νύχτα, ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να βρεθεί να κατέχει από 65% έως και 75% της εταιρείας ηλεκτρισμού…
Άλλο πράγμα, ωστόσο, είναι ο μελλοντικός ιδιοκτήτης να δώσει «ζεστό χρήμα», αγοράζοντας μαζί κι όλα τα «σκοτεινά σημεία» της ΔΕΗ κι άλλο πράγμα είναι να αγοράσεις «καθαρή επιχείρηση» απαλλαγμένη από περιττές δραστηριότητες, που δημιουργούν ζημίες…
Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί το σενάριο που συζητά αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση με την Κομισιόν. Και καλά η τελευταία! Έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και μάλιστα των πολύ μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Οι δικοί μας πού στοχεύουν;
Με το «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε κομματάκια, αρχίζει και «απλώνεται» η υπόθεση, με αποτέλεσμα τα τελικά έσοδα να είναι ακόμη πιο μικρά από όσα είχαν αρχικά υπολογίσει… Έτσι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί στην κυριολεξία, χωρίς ουσιαστικό όφελος (βλέπε έσοδα) για το ελληνικό Δημόσιο και με τον μελλοντικό στρατηγικό επενδυτή να έχει αποκτήσει (πάμφθηνα) ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τα μελλοντικά δίκτυα προς περιοχές με πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες καταναλωτές θα αναγκάζονται είτε να πληρώνουν το ρεύμα για χρυσάφι είτε να μένουν στο σκοτάδι ανάβοντας σπαρματσέτα…
Με βάση αυτές τις διεργασίες και την κυβερνητική πολιτική, αποκτούν ρεαλιστικές προοπτικές οι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ, σύμφωνα με την οποία «η ΔΕΗ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο να καταστεί “προβληματική εταιρεία” – προφανώς για να πουληθεί ευκολότερα “κοψοχρονιά” – αφού με τους φόρους στα ακίνητα θα αυξηθούν δραματικά οι επισφάλειες, ενώ θα κάνει αδύνατη τη συνέχιση της πολιτικής παροχών διευκολύνσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της».
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου (30 Ιουνίου) οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είχαν «χτυπήσει ταβάνι», καθώς έφτασαν τα 822 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας και σε αυτό το σημείο το ρεπορτάζ του «Π».
Επιπλέον, τονίζουν πως σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση στα αιτήματα των καταναλωτών για παροχή διευκολύνσεων και διακανονισμό.
Είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι ο μελλοντικός μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ θα επιδιώξει όσο γίνεται πιο γρήγορα να κάνει απόσβεση των κεφαλαίων που θα διαθέσει, με αποτέλεσμα να προβεί σε αύξηση των τιμολογίων.
Οι ξένοι καραδοκούν. Οι κυβερνητικοί είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι τους ζητήσουν, προβάλλοντας το αστείο επιχείρημα της αδυναμίας διαπραγμάτευσης, λόγω δημοσιονομικής κρίσης. Η ΔΕΗ, ωστόσο, αποτελεί περιουσία όλου του ελληνικού λαού και κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε να την απαξιώνει ούτε να την ξεπουλά αντί πινακίου φακής…
Κανείς δεν έχει δώσει πειστική απάντηση για το όφελος που θα προκύψει από την πώληση. Ούτε επίσης για το πόσα θα χάσει το Δημόσιο, καθώς πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, που κάθε χρόνο καταθέτει τη συμβολή της στα κρατικά έσοδα, με τη μορφή των μερισμάτων.
Άλλωστε, το στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες ήταν εντυπωσιακό: Το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου ένα δισ. ευρώ από τις τρεις μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ, ενώ, εάν είχε διατηρήσει το σύνολο των μετοχών, θα είχε βάλει στα ταμεία του επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τα μερίσματα…
Και τώρα, ψάχνει τον τρόπο να κόψει κι άλλο κομμάτι της επιχείρησης και να το δώσει για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, χάνοντας και το ανάλογο ποσοστό από τα κέρδη…
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου