περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε
μεσάνυχτα στη Βουλή, «κοστίζει» στους φορολογούμενους
5,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τον Ιούνιο ήταν 41,1 δισ. ευρώ, ενώ 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων 6.500 φυσικά και 8.200 νομικά πρόσωπα, έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ.
Επίσης, επίσημα στοιχεία υπολογίζουν τη φοροδιαφυγή σε 12 δισ. ευρώ ετησίως ή 4,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και τα 7 δισ. ευρώ από τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας. Αυτοί είναι οι αριθμοί που περιγράφουν πολύ απλά και ξεκάθαρα τι χρειάζεται, τι μπορεί, τι θέλει και τι πράττει τελικά το κράτος.
Η σκληρή -για τη μεγάλη μάζα των φορολογουμένων- πραγματικότητα αναφέρει ότι, έως σήμερα, το αποτέλεσμα από το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων, αλλά και της φοροδιαφυγής, για την κυβέρνηση είναι στο απόλυτο μηδέν και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε, για μια ακόμη φορά -που δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία- να ρίξει και πάλι τα βάρη στους γνωστούς «υπόπτους».
Συνεπείς φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι -καλώς ή κακώς πλέον- δεν μπορούν να κρύψουν ευρώ από την εφορία, καλούνται να πληρώσουν ένα λογαριασμό με άγνωστο ακόμη ύψος, αφού άλλα γράφει ο προϋπολογισμός, άλλα το πολυνομοσχέδιο, άλλα το Μεσοπρόθεσμο και σίγουρα άλλα θα υπολογίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται μέχρι το τέλος του μήνα.
Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, κάθε συζήτηση για φορολογική δικαιοσύνη ακούγεται τουλάχιστον αστεία και κάθε προσπάθεια και αναφορά περί ανάκτησης της φορολογικής συνείδησης μοιάζει σαν καλοστημένη φάρσα.
Και ουδείς δείχνει να πείθεται από επικοινωνιακά παιχνίδια με λίστες φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών, που βρίσκονται στα χέρια πρώην ή νυν υπουργών, με κατάλογο εταιρειών που χρωστούν, οι οποίες έχουν πτωχεύσει ή αγνοείται η τύχη τους και άλλα ανάλογα.
Τα νούμερα είναι ψυχρά, αλλά λένε την αλήθεια: Στο θέμα των δημοσίων εσόδων, ανικανότητα και απροθυμία προφανώς συνυπάρχουν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου