Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Ασπίδα και για το συκώτι,... η ασπιρίνη

Η ασπιρίνι δρα προστατευτικά για το συκώτι από προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν η κατάχρηση του αλκοόλ, η χρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν παρακεταμόλη και η παχυσαρκία.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν ότι μια ασπιρίνη την ημέρα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο να υποστεί κάποια βλάβη το βαρύτερο εσωτερικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Η παρακεταμόλη, ουσία που περιέχουν πολλά κοινά αντιπυρετικά, μεταβολίζεται στο συκώτι σε έναν τοξικό μεταβολίτη με αποτέλεσμα τη νέκρωση των ηπατικών κυττάρων. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, η ασπιρίνη λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτή τη δράση της παρακεταμόλης.

«Πολλά φάρμακα που απέτυχαν στις δοκιμές επειδή έχουν τοξική δράση στο συκώτι θα μπορούσαν να “αναβιώσουν” αν συνδυαστούν με ασπιρίνη», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Μέχαλ. «Αυτή η ανακάλυψη μας προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον πόνο σε ασθενείς με παθήσεις στο συκώτι με μια νέα και πρακτική προσέγγιση», πρόσθεσε.

Την περασμένη βδομάδα επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους.

Το δημοφιλές χάπι συνιστάται επίσης σε όσους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από έμφραγμα, καθώς μια δόση από 75 έως 325 γραμμάρια δρα ως αντιπηκτικό του αίματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...