Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Αντιβιοτικά: Η μεγάλη απειλή...


Οι Έλληνες, και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας,καταναλώνουν αντιβιοτικά με τη σέσουλα! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ειδικοί, οι οποίοι επιμένουν πως πρέπει να σταματήσει «εδώ και τώρα» η υπερκατανάλωση, καθώς οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην εποχή που θα σημάνει το «τέλος των αντιβιοτικών».
«Μεγάλη είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών ακόμη και στα Ελληνόπουλα, όπως αποδεικνύουν διάφορες μελέτες παιδιάτρών ανά την Ελλάδα. Πέντε με έξι μητέρες στις 10 έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού», τόνισε η
καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Γιαμαρέλλου,σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας με στόχο την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, το γεγονός ότι περίπου τέσσερις στις δέκα μητέρες δίνουν στα παιδιά τους αντιβιοτικά που βρίσκουν στα ντουλάπια του σπιτιού τους, χωρίς να ζητήσουν καν τη συμβουλή του παιδιάτρου. Όσες πάλι επισκέπτονται το παιδίατρο, προσπαθούν συχνά να επιβάλλουν τη δική τους γνώμη. Πώς; το 20% αρνείται πεισματικά να φύγει από το ιατρείο εάν πρώτα δεν κρατά στα χέρια του συνταγή, ώστε να πάει να αγοράσει αντιβίωση από το φαρμακείο!
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Οι οδηγίες ωστόσο, των ειδικών προς τους γονείς είναι σαφείς: τα παιδιά επειδή συχνά δεν μπορούν να εκφράσουν τα ενοχλήματά τους, απαιτείταιεξέταση από τον παιδίατρο για να πιστοποιήσει ότι δεν πάσχουν από μικροβιακή λοίμωξη. Σημαντική διαγνωστική βοήθεια παρέχει η χρήση εύχρηστων διαγνωστικών test που μπορούν να γίνουν και στο ιατρείο του, όπως το strep-test (με κόστος μόλις 2 €). Στο παιδί που προσέρχεται με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων, λαμβάνεται δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος (ανώδυνα από το στόμα με σφουγγαράκι) και ανιχνεύεται εντός ολίγων λεπτών με μεγάλη αξιοπιστία η ύπαρξη ή όχι στρεπτόκοκκου. Τότε – και μόνον τότε!- θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικού, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας που προκαλούνται από ιούς η συνταγογράφηση του είναι περιττή.
Και οι ενήλικοι όμως, αποδεικνύονται το ίδιο πεισματάρηδες όταν δεν νιώθουν οι ίδιοι καλά. Τα στατιστικά δεδομένα που παρουσίασαν οι λοιμωξιολόγοι δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης: το 95% των Ελλήνων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα λαμβάνει αντιβιοτικά παρόλο που τα μικρόβια - με συνήθη ύποπτο το στρεπτόκοκκο - σπάνια ενοχοποιούνται.
«Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο του «Τέλους των Αντιβιοτικών». Ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψει στην "προ αντιβιοτικών εποχή, όταν απλές λοιμώξεις μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο», υπογράμμισε η κ. Γιαμαρέλλου.
Η εξήγηση για τη δημιουργία «πανίσχυρων» μικροβίων είναι απλή: με την λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλλουν στο μέλλον. Έτσι το αντιβιοτικό μας (και όλα τα συγγενή του) θα είναι ανενεργό όταν το χρειαστούμε. Το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο ζοφερό, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει νέο αντιβιοτικό, τουλάχιστο για τα επόμενα 15 χρόνια…
Τα καλά νέα είναι όμως, πως τα αντιβιοτικά ξαναγίνονται δραστικά έναντι των μικροβίων, όταν σταματήσει η άσκοπη υπερκατανάλωση τους, « γεγονός που επισημαίνει τις ευθύνες όλων μας»!
H ΕΕ συμμαχεί κατά των λοιμώξεων
Από το 2002 με επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν εθνική στρατηγική για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και τον έλεγχο της ανάπτυξης και διασποράς των ανθεκτικών μικροβίων με ποικίλες δράσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ιδρύθηκε το 2005 με αποστολή την προαγωγή της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. Ένα από τα βασικά του προγράμματα είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, η οποία εξελίσσεται σε απειλή για τη δημόσια υγεία διεθνώς, δεδομένου, ότι στην αύξηση της αντοχής έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη νέων δραστικών αντιβιοτικών εναντίον των ανθεκτικών μικροβίων.
Η Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τα αντιβιοτικά βασιζόμενη στη διατήρηση ενός αγαθού, που τα τελευταία 60 χρόνια σώζει και εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια ζωές απευθύνεται στον Ευρωπαίο και ειδικότερα στη χώρα μας, που είναι «πρωταθλήτρια» στη λήψη αντιβιοτικών. Η Ελληνική πολιτεία συμμετέχοντας στην κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια, επιχορήγησε για το 2008-2009 εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών για τα οποία πρέπει επιπλέον να γίνει κοινή συνείδηση, ότι δεν είναι αθώα φάρμακα.
Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...