Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝ∆ΙΑ: Ο πιο φιλικός τόπος...


ΝΕΑ ΖΗΛΑΝ∆ΙΑ: Ο πιο φιλικός τόπος 

Ενα σκηνικό από µοναδικά τοπία, καταπράσινες κοιλάδες, κρυστάλλινα ποτάµια και γαλάζιες λίµνες
Ζήτω η φύση!
Πόσο όμορφη είναι η Νέα Ζηλανδία! Πόσω μάλλον το Νότιο Νησί και η διαδρομή που σας προτείνουμε! Ειδικά τώρα που είναι άνοιξη και τα χιόνια λιώνουν στις κορφές των βουνών δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες ενώ τα φύλλα των δέντρων καταπράσινα φουντώνουν 
 
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
όλο και περισσότερο μαζί με τα χρωματιστά αγριολούλουδα στις όχθες των λιμνών. Εδώ δεν υπάρχουν αρχαία μνημεία για να σας συναρπάσουν. Θα σας σαγηνεύσει το μεγαλείο της φύσης. Ενας καμβάς γεμάτος χρώματα με ανεπανάληπτα τοπία με εύφορες κοιλάδες, με κοπάδια προβατάκια, με καραβάκια να πηγαινοέρχονται στις λίμνες, με ψαράδες να ψαρεύουν πέστροφες και σολομούς στα ποτάμια, με μικρά χωριουδάκια που οι Νεοζηλανδοί αποκαλούν πόλεις. Παντού ηρεμία, γαλήνη και ένα κρυστάλλινο αεράκι πρωτόγνωρο για τους ανθρώπους των μεγαλουπόλεων. Με μοναδικά τοπία όλη η περιοχή, δεν είναι τυχαίο που προσέλκυσε τους κινηματογραφιστές και αποτέλεσε φυσικό σκηνικό για ταινίες όπως «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», «10000 π.Χ.», «Ο πρίγκιπας της Κασπίας», αλλά και αμέτρητες τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις. Και στο κέντρο αυτής της ομορφιάς, το Κουινστάουν – «ο πιο φιλικός τόπος του κόσμου» σύμφωνα με το περιοδικό «Conde Nast Traveller», χάρη στο αλπικό τοπίο, τις πολλές δραστηριότητες, τους κατοίκους του και το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της άνοιξης με συμμετοχή 100 μουσικών από όλο τον κόσμο.
Γουακατίπου, η λίµνη του γίγαντα
Σύµφωνα µε τον θρύλο των Μαορί, η λίµνη σχηµατίστηκε από τον γίγαντα Ματάου που απήγαγε την όµορφη Μανάτα, την κόρη του αρχηγού των Μαορί. Για να τη σώσει ο αγαπηµένος της Ματακαούρι έβαλε φωτιά στον Ματάου και τον έκαψε την ώρα που κοιµόταν. Ο γίγαντας άφησε µια τεράστια τρύπα, οπότε ήρθαν τα νερά από τα ποτάµια και από τα βουνά το χιόνι που έλιωνε για να γεµίσουν το κενό της. Οι Μαορί πιστεύουν ότι το κεφάλι του Ματάου ακουµπά στην πόλη Γκλένορχι, βόρεια της λίµνης, τα πόδια του νότια του Κίνγκστον, ενώ το Κουινστάουν βρίσκεται στο ύψος των κνηµών του γίγαντα. Η καρδιά του λένε ότι κτυπάει ακόµη, εξηγώντας µε αυτόν τον τρόπο την ελαφρά άνοδο (7 εκατοστών) και κάθοδο της στάθµης της λίµνης κάθε πέντε λεπτά. Πρόκειται για τη δεύτερη µεγαλύτερη λίµνη της χώρας, µε 84 χλµ. µήκος και 410 µ. βάθος στο βαθύτερο σηµείο της.

Στο χαριτωµένο Κουινστάουν
Στις όχθες της λίµνης Γουακατίπου, µε φόντο των οροσειρά ∆ε Ρεµάρκαµπλς µε ψηλότερη κορυφή την Νταµπλ Κόουν (2.300 µ. ύψος), έφθασαν οι πρώτοι Μαορί ψάχνοντας την πράσινη πέτρα πουνάµου και το θηριώδες πουλί Μόα. Οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν και εγκαταστάθηκαν σε εύφορα χωράφια, ενώ η ανακάλυψη χρυσού το 1860 προσέλκυσε χρυσοθήρες από όλον τον κόσµο, καθώς και έναν Γάλλο που έφερε τα πρώτα αµπέλια. Λίγο αργότερα τον ακολούθησαν οι οινοπαραγωγοί, µια και τα εδάφη αποδείχθηκαν πολύ εύφορα για την καλλιέργεια της αµπέλου. Το 1970 ήταν η χρονιά όπου στο Κουινστάουν έγινε το µεγάλο τουριστικό µπαµ. Ξεκίνησαν οι διάφορες δραστηριότητες στη φύση που έδωσαν και τη µεγάλη τουριστική ώθηση.

Τότε το ανακάλυψαν και οι κινηµατογραφιστές, αφού τα µοναδικά τοπία της περιοχής αποτελούν ένα φυσικό σκηνικό. Στα αξιοθέατα της πόλης ανήκουν οι Κήποι, µια όαση µε µεγάλα δέντρα και πολλά λουλούδια λίγα λεπτά από το κέντρο. Το «Mall» είναι η καρδιά του Κουινστάουν. Ο πεζόδροµος στο κέντρο της πόλης, πέρα από τα εστιατόρια, καφέ και καταστήµατα, φιλοξενεί και µερικά από τα παλαιά αποικιοκρατικά σπίτια. Το Skyline Gondola είναι το τελεφερίκ που σε πάει στην κορυφή Bob (450 µ.), για να θαυµάσεις την πανοραµική θέα, όπου υπάρχει και ένα παρατηρητήριο. Το Πάρκο Πουλιών και Κίουι φιλοξενεί το πουλί σύµβολο (κίουι) της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και αρκετά αυτόχθονα πουλιά, που είναι επίσης υπό εξαφάνιση.

Από το Τε Ανάου στο περίφηµο Fiordland National Park
Η δεύτερη µεγαλύτερη λίµνη της Νέας Ζηλανδίας έχει τρία παρακλάδια καταλαµβάνοντας 352 τ. χλµ. έκταση, 61 χλµ. µήκος και 417 µέτρα στα βαθύτερά της. Η µικρή κωµόπολη Τε Ανάου είναι η βάση για να εξερευνήσετε το µεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Νέας Ζηλανδίας και Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO από το 1986, το Fiordland National Park. Από το Τε Ανάου ξεκινούν και οι πεζοπορικές διαδροµές µε προορισµό τον δρυµό, ενώ µπορείτε να επιδοθείτε και σε διάφορες δραστηριότητες όπως ψάρεµα πέστροφας και σολοµού στη λίµνη, καταδύσεις, ποδηλασία, διαδροµές µε ταχύπλοο και περιήγηση από ψηλά µε ελικόπτερο. Ως «πύλη» του Fiordland National Park το Τε Ανάου είναι πολύ οργανωµένη κωµόπολη, µε ξενοδοχεία, εστιατόρια και όλες τις υπηρεσίες. Το Fiordland National Park έχει έκταση 1,25 εκατοµµύρια εκτάρια και είναι διπλάσιο από το επόµενο µεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας. Πρόκειται για δάσος βροχής µε πυκνή ζούγκλα, µε αναρριχητικά φυτά και φτέρη, όπου κυριαρχεί η ασηµί οξιά που φύεται σε υγρό περιβάλλον και µεγαλώνοντας φτάνει στα 25 µ. ύψος, η κόκκινη οξιά και το ριµού. Τα βουνά του δρυµού έχουν κορυφές που αγγίζουν τα 2.750 µέτρα. Εχει 14 φιόρδ και 5 κύριες λίµνες – έργο της εποχής των παγετώνων – και περιλαµβάνει 500 χλµ. διαδροµών. Ο δρυµός αυτός θεωρείται το πιο υγρό µέρος του κόσµου, µε βροχές πάνω από 6 µ. τον χρόνο. Την άνοιξη θα παρατηρήσετε τους µικρούς καταρράκτες να τρέχουν από τις κορυφές των βράχων όπως και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν αρχίζουν να λιώνουν οι πάγοι. Από τον Νοέµβριο ως τον Φεβρουάριο είναι η θερµότερη περίοδος µε θερµοκρασία περίπου 25 βαθµούς Κελσίου.

Οι καταρράκτες στο Homer Tunnel
Ο δρόµος για το Μίλφορντ Σάουντ ξεκίνη σε να ανοίγεται το 1930και η διάνοιξη της σήραγγας Οµερ άρχισετον Ιούλιο του 1935. Ωστόσοο Β’Παγκόσµιος Πόλεµο ς καθυστέρησε τις εργασίες και έτσι η κατασκευήδενολοκληρώθηκε πριν απότο 1953, ενώ τα επίσηµαεγκαίνια έγιναν το 1954. Οι δυσκολίες ήταν πολλές: τα βράχια, το χιόνι που κάλυπτε την περιοχή ή το νερό που πληµµύριζε τη σήραγγα. Οι χιονοστιβάδες ήταν επίσης ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα και παρ’ όλα τα µέτρα ασφαλείας τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τηδιάρκειατης κατασκ ευής. Η σήραγγα έχει µήκος1.219

µ., είναιστενή, και µπορεί να διέρχεται µόνο µία σειράαυτοκινήτων ανόδου ή καθόδο υ, γι’ αυτό και υπάρχει σηµατοδότης ώστε να ρυθµίζεται η κυκλοφορία. Περιµένο ντας τη σειρά σας θα έχετε τηνευκαιρ ία να βγάλετε φωτογραφίες των βουνών µε τους µικρούς καταρράκτες και σίγουρ α θα σαςπλησιάσουν τα πουλιά κέα πουζουν στην περιοχή.
Μίλφορντ Σάουντ, στην άκρη της λεωφόρου Παγκόσµιας Κληρονοµιάς
Αφήνοντας το Τε Ανάου, το Μίλφορντ Σάουντ απέχει 121 χλµ. Μια διαδροµή που χάρη στην οµορφιά των τοπίων ονοµάζεται τιµητικά λεωφόρος Παγκόσµιας Κληρονοµιάς. Το Μίλφορντ Σάουντ αποκαλείται «Πιοπιοτάχι» στη γλώσσα των Μαορί, που πρώτοι το ανακάλυψαν πριν από 1.000 χρόνια, µια και οι υδάτινοι δρόµοι ήταν οι µόνοι που χρησιµοποιούσαν οι Μαορί στα ταξίδια τους για εξεύρεση της πολύτιµης πράσινης πέτρας (για εργαλεία ή αντικείµενα) και τροφής. Ο θρύλος των Μαορί µιλάει για τη θεϊκή µορφή του Του-τε-ρακι-γουανόα που είχε την αποστολή να «σχεδιάσει» τις ακτές της Φιόρδλαντ. Τραγουδώντας ένα µυστικιστικό «καράκια» (τραγούδι) άρχισε να σµιλεύει τα βράχια µε ένα θεϊκό σκεπάρνι που λεγόταν τε χάµο. Οσο πιο βόρεια προχωρούσε τόσο τελειοποιούσε την εργασία του δηµιουργώντας απάνεµα λιµανάκια όπου µπορούσαν να καταφύγουν οι άνθρωποι όταν υπήρχαν καταιγίδες και φουρτούνες. Λέγεται ότι το Μίλφορντ Σάουντ ήταν το γλυπτό αριστούργηµά του.

Ωστόσο έφυγε για να σµιλεύσει άλλες περιοχές χωρίς να ανοίξει κάποιον δρόµο στο εσωτερικό του. Αλλος θρύλος εξηγεί ότι Πιοπιοτάχι σηµαίνει το κανό µε το οποίο έφθασαν οι Μαορί στο Μίλφορντ Σάουντ, ενώ άλλος µύθος λέει ότι ήταν το όνοµα του µυθικού πουλιού πιοπιό που ανήκε στον ηµίθεο Μαούι Τικιτίκι-α-Ταράνγκα που επισκέφθηκε τα νότια νερά γύρω από τη Φιόρδλαντ.

Από τους Ευρωπαίους πρώτος ο Τζέιµς Κουκ πέρασε από την περιοχή το 1770, χωρίς όµως να εισχωρήσει στα ενδότερα. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ανακάλυψαν το Μίλφορντ ήταν κυνηγοί φώκιας το 1793. Ενας πασίγνωστος κυνηγός, ο κάπτεν Τζον Γκρόνο, που είχε γεννηθεί στο Μίλφορντ Χέβεν της Ουαλλίας, ήταν εκείνος που «βάφτισε» την περιοχή µεταξύ 1809-1823. Το 1870 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι ιδρύοντας την Πόλη του Μίλφορντ, µε πρωτοστάτη τον Σκωτσέζο Ντόναλντ Σάδερλαντ. Μάλιστα, αυτός µαζί µε τη γυναίκα του Ελίζαµπεθ έφτιαξαν και το πρώτο ξενοδοχείο µε 12 δωµάτια για όσους αναζητούσαν ένα κατάλυµα στην περιοχή. Σήµερα η δίωρη διαδροµή µε το σκάφος κατά µήκος του φιόρδ ξεκινά από το ξενοδοχείο «Μίλφορντ», που κτίστηκε το 1954 στη θέση του παλαιού ξενοδοχείου του Σάδερλαντ, και φθάνει ως τη Θάλασσα της Ταζµανίας. Μπορείτε να δείτε ενδιαφέροντα σηµεία φυσικής οµορφιάς, κορυφές βουνών χιονισµένες, όπως το Μάιτρε Πικ µε τετράγωνη κορυφή κατακόρυφα από το φιόρδ ύψους 1.692 µ., παγετώνες, µικρούς καταρράκτες αλλά και τεράστιους, όπως ο εντυπωσιακός Στέρλινγκ ύψους 155 µ. που πήρε το όνοµα του καπετάνιου του HMS Clio.

Το Μίλφορντ Σάουντ µήκους 16 χλµ. είναι το µακρύτερο φιόρδ της χώρας. Στα βράχια του θα δείτε αραγµένες φώκιες, που πριν από κάποια χρόνια ήταν είδος προς εξαφάνιση καθώς θηρεύονταν για το δέρµα και το λάδι τους, ενώ σήµερα ο πληθυσµός τους έχει αυξηθεί. Τρέφονται τη νύχτα µε καλαµάρια, ψάρι µπαρακούντα και χταπόδια, είναι δεινοί κολυµβητές και καταδύονται σε βάθος ως 230 µ. Αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε και κάποια είδη δελφινιών και σπανιότερα φάλαινες, καθώς και τους µπλε πιγκουίνους που απαντώνται µόνο στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία και αποτελούν σπάνιο είδος, ενώ οι πιγκουίνοι µε λοφίο είναι ένα από τα σπανιότερα είδη και µπορείτε να τους δείτε µόνο από τον Οκτώβριο ως τον ∆εκέµβριο όπου έρχονται στο φιόρδ για να φωλιάσουν.

Δράσεις στην Πρωτεύουσα της Περιπέτειας
Στην Πρωτεύουσα της Περιπέτειας, όπως αποκαλούν αρκετοί το Κουινστάουν, θα επιδοθείτε σε δραστηριότητες για όλες τις αντοχές και τα βαλάντια. Π.χ., για τους τολµηρούς µπάντζι τζάµπινγκ και τζετµπόουτινγκ σε ειδικά σχεδιασµένα ταχύπλοα για διαδροµές µε ταχύπλοο στα ποτάµια των φαραγγιών, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αλλά και ελεύθερη πτώση µε αλεξίπτωτο, κανό, καγιάκ και ιστιοπλοΐα σε λίµνες και ράφτινγκ στα ποτάµια στα βραχώδη φαράγγια. Επίσης, σκι σε οργανωµένες πίστες στα βουνά. Οι ορειβάτες θα βρουν 13 διάσηµες ορειβατικές διαδροµές, όπως του Μίλφορντ Σάουντ. Οι ποδηλάτες θα διαλέξουν ποδηλασία βουνού. Πιο ήπιες δραστηριότητες είναι η ιππασία και οι πεζοπορικές σηµατοδοτηµένες διαδροµές στις λίµνες και στα ποτάµια µε οδηγό ή χωρίς, καθώς και οι ιστορικές διαδροµές σε χωριά-φαντάσµατα των χρυσοθήρων. Αλλοι µπορούν να διαλέξουν διαδροµές µε 4Χ4 ή «γουρούνες» ή περιήγηση από ψηλά µε µικρό αεροπλάνο αλλά και ελικόπτερο. Τρία µεγάλα γήπεδα γκολφ διεθνούς φήµης και ένα µε εννέα τρύπες περιµένουν τους λάτρεις του αθλήµατος, ενώ όσοι έχουν άδεια οδήγησης και είναι πάνω από 25 ετών µπορούν να νοικιάσουν µια Harley Davidson για να ζήσουν µια ξεχωριστή εµπειρία.

Ταξίδι µε την «Κυρία της λίµνης»
Ο περίπατος στην παλιά αποβάθρα του Κουινστάουν θα σε φέρει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή των χρυσοθήρων. Από εκεί τη µέρα θα πάρεις το καραβάκι για µια βόλτα στα τοπία της λίµνης, ενώ το βράδυ θα περπατήσεις µαζί µε τους κατοίκους ή θα αγναντέψεις το ηλιοβασίλεµα στα παγκάκια. Ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους το ατµόπλοιο µε τους διπλούς έλικες, όµορφο αποµεινάρι της εποχής της χρυσοθηρίας, ξεκουράζεται σήµερα στην αποβάθρα και τα βράδια στολίζεται µε πολύχρωµα φωτάκια. Το TSS Earnslaw, η «Κυρία της λίµνης» όπως το αποκαλούν τιµητικά, καθελκύστηκε το 1912. Ηταν τότε που τα ατµόπλοια αποτελούσαν τον µόνο τρόπο επικοινωνίας µεταξύ των µικρών πόλεων. Το TSS Earnslaw έχει µήκος 51 µέτρα, και ακόµα κινείται από τις αυθεντικές δίδυµες ατµοµηχανές που καίνε κάρβουνο. Στο δε εσωτερικό του, κυριαρχεί το ξύλο και ο µπρούτζος.

πρόσβαση
Η Air New Zealand συνδέει το Κουινστάουν με πολλές πόλεις της Νέας Ζηλανδίας και μαζί με την Qantas συνδέουν απευθείας την πόλη με αρκετές πόλεις της Αυστραλίας όπως το Σίδνεϊ, το Μπρισμπέιν και τη Μελβούρνη. Το αεροδρόμιο απέχει 10 χλμ. από το κέντρο στο οποίο σας μεταφέρουν τα μικρά πουλμανάκια. Οι αποστάσεις μέσα στο Κουινστάουν είναι μικρές και ευχάριστα θα τις περπατήσετε. Για να περιηγηθείτε στην περιοχή υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο, αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ή πιο απλά να πάρετε το διώροφο κόκκινο λεωφορείο.

διαμονή
Το «Rydges Lakeland Resort» (38-54 Lake Esplanade, τηλ. 0064 3 4427600) είναι από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία στην παραλίμνια λεωφόρο και με πανοραμική θέα στη λίμνη Γουακατίπου. Στην καρδιά της πόλης το «Central Ridge Boutique Hotel» (4 Sydney Str, τηλ. 0064 3 4428832) με θέα στους Κήπους. Χτισμένο σε αλπική αρχιτεκτονική το «Scenic Circle A-Line Hotel» (27 Stanley Str, τηλ. 0064 3 4427700) με πανοραμική θέα στη λίμνη και στα βουνά. Το «The Glebe Queenstown» (Cnr Stanley &Beetham Str, stay@ theglebe.conz) αποτελείται από πολυτελείς σουίτες επιπλωμένες με μοντέρνα έπιπλα και εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

φαγητό
Σε κεντρική τοποθεσία στο Νότιο Νησί η πόλη προσφέρει από τη μία φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τα αγροκτήματα των γύρω αγροτικών περιοχών και από την άλλη φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τη λίμνη Γουακατίπου.

Σίγουρα θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, που συνδυάζει το καλό κρέας της Νέας Ζηλανδίας με μυρωδικά και μπαχαρικά _ το φημισμένο αρνάκι αλλά και τις μεγάλες μπριζόλες. Σπεσιαλιτέ το αρνάκι ψητό με δενδρολίβανο και τα αρνίσια παϊδάκια. Στο Τε Ανάου θα ζητήσετε αστακό και σολομό από τη λίμνη Τε Ανάου, καθώς και ελάφι από τη γύρω περιοχή. Δοκιμάστε διάφορα τυριά από τους κτηνοτρόφους και τέλος γλυκαθείτε με πάβλοβα με ακτινίδια και φρούτα του δάσους με παγωτό. Η Νέα Ζηλανδία είναι διάσημη και για τα κρασιά της: φημισμένα λευκά κρασιά με πολλές διακρίσεις αλλά και κόκκινα. Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν Ρίσλινγκ, Σαρντονέ και Σαβινιόν μπλαν Πινό Νουάρ, Πινό γκρι. Στο Κουινστάουν θα βρείτε 150 εστιατόρια που εκπροσωπούν τις σημαντικότερες διεθνείς κουζίνες. Το «Gantleys Restaurant» (172 Arthurs Point Rd, τηλ. 034428999) στεγάζεται σε ιστορικό κτίσμα του 1863 και σερβίρει εκλεπτυσμένη κουζίνα με λίστα των βραβευμένων κρασιών της Νέας Ζηλανδίας. Με σπεσιαλιτέ πιάτα από μοσχάρι και κυρίως αρνί, το «Roaring Meg’s» (53 Shotover St, τηλ. 034429676) με βικτωριανή διακόσμηση. «The Bathhouse» (28 Marine Parade, τηλ. 034425625) τα Λουτρά του βικτοριανού οικήματος του 1911 μπροστά στην παραλία, αναπαλαιώθηκαν και προσφέρουν νοσταλγικές εικόνες μαζί με πανοραμική θέα της λίμνης και των βουνών. Με ενθουσιώδεις κριτικές από γευσιγνώστες τόσο για το φαγητό του σεφ Τζόναθαν Ρότζερς όσο και την πλούσια λίστα κρασιών του το «Inspire Restaurant Champagne & Wine Bar» (Church Lane, τηλ. 034410004).



κείμενο-φωτογραφίες: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΗ
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...