Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Βρετανία: «Αντάρτικο» στους Τόρις,... για την Ευρωπαϊκή Ενωση


Βρετανία: «Αντάρτικο» στους Τόρις για την Ευρωπαϊκή Ενωση 

Ψηφοφορία για δημοψήφισμα παραμονής ή μη «απειλεί» τον Κάμερον
Τη σοβαρότερη «ανταρσία» στις τάξεις του κόμματός του επί των ημερών του ως πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον, όταν θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων η έκκληση των «ευρωσκεπτικιστών» στις τάξεις των Τόρις να διοργανωθεί δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει – ή όχι – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Παρά το ότι η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική, θεωρείται σημαντική δοκιμασία για την ηγεσία των Συντηρητικών και ορισμένοι παρατηρητές διαβλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ένταση με τους ευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Κάμερον αντιτίθεται στη διενέργεια δημοψηφίσματος και προσπαθεί να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να λυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης, να λυθεί το πρόβλημα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Κάμερον την Κυριακή, προτού ανακοινώσει ότι ανέβαλε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στην Ιαπωνία και στη Νέα Ζηλανδία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Οι υποστηρικτές του κατηγορούν τους «ευρωσκεπτικιστές» στις τάξεις των Τόρις ότι εκτρέπουν την προσοχή από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη Βρετανία και την ΕΕ: την κρίση στην Ευρώπη και την ασθενική παγκόσμια ανάπτυξη.

«Το να ασχολούμαστε με αυτή την εσωστρεφή ομφαλοσκόπηση αυτή τη στιγμή είναι τεράστιος περισπασμός», είπε ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Μάλκολμ Ρίφκιντ στο BBC.

Με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εργατικού Κόμματος ο Κάμερον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τους αντάρτες στις τάξεις των Τόρις, αλλά εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν εναντίον του είναι μεγάλος θα αμφισβητηθεί το κύρος του.

Ο Κάμερον πασχίζει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά την παραίτηση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, του πρώην υπουργού Αμύνης Λίαμ Φοξ λόγω των σχέσεών του με έναν επιχειρηματία και εν μέσω των επικρίσεων που δέχεται η κυβέρνησή του για τα σχέδιά της να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη έπειτα από έναν χρόνο αποτελμάτωσης.

Παρά τον συμβολικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί διαφωνίες: όποιος βουλευτής των Τόρις ψηφίσει εναντίον της κυβέρνησης ουσιαστικά θα αποπεμφθεί από τις τάξεις των Συντηρητικών.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Mail on Sunday» κατέδειξε ότι 61% των Βρετανών θα ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 50% θέλει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής της και να μεταβάλει τη διμερή σχέση ώστε αυτή να επικεντρωθεί στο εμπόριο.

Ωστόσο μόλις ένα 34% θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, το 44% λέει ότι θέλει η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της, ενώ το 22% επέλεξε το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Οι ευρωσκεπτικιστές καλούν τον Κάμερον να αξιοποιήσει τη χρηματοοικονομική κρίση στην ευρωζώνη για να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

Ωστόσο οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θέλουν να αποτρέψουν την επανέναρξη ενός διαλόγου που είχε πλήξει τόσο τη Μάργκαρετ Θάτσερ όσο και τον Τζον Μέιτζορ.

Περίπου οι 70 από τους 300 και πλέον βουλευτές των Συντηρητικών αναμένεται να ψηφίσουν εναντίον του Κάμερον σήμερα.

Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να ταχθούν υπέρ του.

Στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εκτίμησαν ότι η ψηφοφορία δεν θα έχει συνέπειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό που σχημάτισαν με τους Τόρις τον Μάιο του 2010, τερματίζοντας τα 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς.

Πρόκειται για «μια ψηφοφορία για κάτι που δεν δεσμεύσει την κυβερνητική πολιτική, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει σαφή γραμμή, κάτι που οι Εργατικοί δεν υποστηρίζουν: δεν βλέπω πού βρίσκεται η απειλή για την κυβέρνηση», σχολίασε ένα στέλεχος του κόμματος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...