Μιλώντας σε περιφερειακή σύνοδο των Χριστιανοδημοκρατών στο Μαδεμβούργο, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι στη Σύνοδο της G20, η οποία προγραμματίζεται για το
Νοέμβριο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελέγχου των αγορών.
Παράλληλα, είπε ότι θεωρεί λογικότερη την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας από χώρες όπως η Ελλάδα έναντι των επιδοτήσεων για παραγωγή ηλιακής ενέργειας εντός της Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως ο κλάδος δεν έχει αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμος στη γερμανική αγορά.
Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση μείωσε δραστικά τις λεγόμενες εγγυημένες τιμές αγοράς, μέσω των οποίων οι επενδυτές λαμβάνουν ένα εγγυημένο ποσό για την ενέργεια που παράγουν.
«Δεν είμαι όμως σίγουρη για το αν θα έπρεπε να τις περικόψουμε ακόμη περισσότερο» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Μαγδεμβούργο την Τρίτη. Αντ' αυτού, είναι προτιμότερο να γίνεται εισαγωγή ηλιακής ενέργειας από χώρες με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, ανέφερε η Μέρκελ.
Η Ευρώπη είναι με απόσταση η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για την ηλιακή ενέργεια, όμως εξαρτάται ακόμη από τις κρατικές επιδοτήσεις επειδή η ηλιακή ενέργεια είναι σχεδόν οκτώ φορές ακριβότερη από την ενέργεια που παράγεται με συμβατικούς τρόπους (άνθρακα ή φυσικό αέριο).
Η κ. Μέρκελ σημείωσε τέλος ότι δεν είναι λογικό τόσες πολλές επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε έναν τομέα που τελικά παράγει ελάχιστη ενέργεια.
Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζίμ Φλάερτι δήλωσε πως η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συζητά μεν την κρίση χρέους της Ελλάδας, δεν προετοιμάζει όμως μέτρα έκτακτης ανάγκης για προστασία από πιθανή χρεοκοπία της χώρας.
Παράλληλα, επανέλαβε την έκκλησή του προς τους ευρωπαίους ομολόγους του να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Δεν προετοιμάζουμε έκτακτα μέτρα. Είχαμε συνεχείς συζητήσεις για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει (το χρέος της). Οι υπουργοί της ευρωζώνης έχουν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φλάερτι.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου