Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

Αφορολόγητο,... με φάκες


thumb

 Φορο-επιβαρύνσεις που εκτινάσσονται στα ύψη αλλά και «παγίδες» επιφυλάσσει σε εκατομμύρια φορολογούμενους η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση. Μετά τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011,
χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και φορολογούμενοι που έχουν πραγματικά χα­μηλά εισοδήματα θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους, ενώ με έξτρα φόρο 700 ευρώ ετησίως θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Ο «λογαριασμός» των φορολογικών επιβαρύνσεων «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο με δύο ακόμη μέτρα:
1 Την αύξηση κατά 10% έως 70% των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικί­ες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, η οποία προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου. Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2011 και θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012.
Φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα που κατοικούν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και παράλληλα διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού θα βρεθούν αυτομάτως πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου εισοδήματος στην εφορία αφού θα φορολογηθούν για το εισόδημα που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων δι­αβίωσης και όχι για το πραγματικό.
Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ με ετήσιο 4.858 ευρώ κα­τοικεί σε μονοκατοικία 50 τ.μ. στο χωριό. Με το σύστημα των τεκμηρίων το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο ανέρ­χεται σε 6.520 ευρώ (3.520 ευρώ για την κατοικία και 3.000 ευρώ το ελά­χιστο τεκμήριο διαβίωσης). Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το τεκ­μαρτό εισόδημα των 6.520 ευρώ, το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει φόρο 152 ευρώ, ενώ μέχρι σή­μερα ήταν αφορολόγητος με βάση το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
2 Το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου που έχουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ενοίκιο κύριας κατοικίας ή για τα παιδιά που σπουδά­ζουν σε άλλη πόλη καθώς και για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδι­αίτερα μαθήματα αφού το ποσοστό της έκπτωσης για τις συγκε­κριμένες δαπάνες συνδέεται με το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Συγκεκριμένα, το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η έκπτωση φόρου 20% για κάθε μια από τις δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του εκάστοτε αφορολόγη­του ορίου εισοδήματος.
Στο τσιγκέλι τα πρώτα φιλέτα

Τα πρώτα προς πώληση ασημικά της χώρας με­ταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δη­μόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής. Πρόκειται, συγκεκρι­μένα, για τη ΔΕΠΑ, τον ΟΠΑΠ και τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000 παιγνιομηχανημάτων, μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, των ΕΛΠΕ, του ΟΔΙΕ και της ΛΑΡΚΟ, καθώς επίσης και 35 ακινήτα σε διάφο­ρες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, η προίκα που περιέρχεται στο Ταμείο έχει ως εξής:
♦ 9.000.000 μετοχές της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ποσοστό 30% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.
♦ 108.430.304 μετοχές της εταιρείας ΕΛΠΕ, ποσοστό 35,477% επί του μετοχικού της κεφα­λαίου.
♦ 15.000 μετοχές της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.
♦ 7.686.362 μετοχές της εταιρείας ΛΑΡΚΟ Α.Ε., ποσοστό 55,19% επί του μετοχικού της κεφα­λαίου.
♦ Το προβλεπόμενο δικαίωμα συμβάσεως με­ταξύ του Δημοσίου και της Hochtief για την πα­ράταση της συμβατικής περιόδου.
♦ Τη διαχείριση των κρατικών λαχείων για χρο­νικό διάστημα δώδεκα (12) ετών.
♦ Τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών της ΔΕΠΑ, ποσοστό 65% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.
♦ 4.592.422 μετοχές του ΟΔΙΕ, ποσοστό 100% επί του μετοχικού του κεφαλαίου.
♦ Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει, μέχρι τις 31.12.2027, από την εκχώρηση σε τρίτους του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμε­τάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για τον σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
♦ 35 ακίνητα κυριότητας του Δημοσίου.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...